Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Testament"

Nastavak “Sluškinjine priče” zabunom dostavili na 800 adresa u SAD-u

Foto: Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
10.09.2019.
u 16:15

Nevjerojatna stvar oduševila je fanove i razbjesnila nakladnike velike kanadske spisateljice Margaret Atwood. Njezina knjiga “Testamenti” čiji su sadržaj čuvali kao najstrožu tajnu pogreškom američkog Amazona dostavljena je na 800 adresa u SAD-u prije odobrenog početka prodaje!

Radi se o nastavku superpopularne “Sluškinjine priče”, distopijskog romana iz 1985. godine koji se vratio na prva mjesta najprodavanijih knjiga zahvaljujući istoimenoj hit-seriji s Elisabeth Moss u ulozi June, seksualne robinje u ultravjerskom totalitarnom režimu na području današnjeg SAD-a.

Vremena su se promijenila

Prva knjiga napisana je u vrijeme procvata drugovalnog feminizma i čitala se kao pretjerani prikaz vjerskog ekstremizma, da bi u kontekstu novog jačanja ekstremno desnih, ultrakonzervativnih i populističkih struja na početku 21. stoljeća počela djelovati kao zastrašujući, ali vrlo mogući scenarij za politički i društveni ustroj naše neposredne budućnosti. Stoga je smisleno, a sigurno i vrlo unosno što se Margaret Atwood vratila svojem distopijskom Gileadu, ovaj put koristeći tri naratorice: omraženu tetu Lydiju te Agnes i Daisy, dvije djevojke od kojih jedna odrasta u vjerskoj diktaturi, a druga u slobodnoj Kanadi, zgroženo prateći kršenja ljudskih prava u Gileadu.

Prve kritike onih koji su neplanirano primili prerano dostavljene primjerke “Testamenata” slažu se s ocjenama kritičara kojima su planski povjereni prvi otisci: Margaret Atwood novim je djelom opravdala status spisateljice koja je šest puta bila u finalu Bookera, nagrade koju je osvojila knjigom “Slijepi ubojica” 2000. godine.

Kao službeni početak prodaje nove knjige navodi se 10. rujna iako ljutiti vlasnici knjižara sada traže odobrenje za raniji start navodeći Amazonovu pogrešku kao pucanj u nogu.

– Kako da objasnimo kupcima da im ne možemo dostaviti “Testamente” ako ih je Amazon dostavio njihovim susjedima? Njih ne zanima službeni embargo, sve što vide je da netko ima knjigu, a oni ju još nemaju – ogorčeno je rekla voditeljica Harvard Bookstore Rachel Cass američkim medijima dijeleći sentiment mnogih kolega.

Prvo poglavlje već je online

U međuvremenu, britanski Guardian nakratko je ugasio mahnitu fanovsku žeđ za čitanjem “Testamenata” objavivši uvodni dio knjige, dakako u suradnji s njenim nakladnicima. Sama Margaret Atwood još nije komentirala skandal koji je izazvao Amazon, usmjerivši se radije na poruke protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, za kojeg ističe kako Ameriku vraća u 18. stoljeće, vrijeme koje je inspiriralo “Sluškinjinu priču”. Još ne znamo hoće li nova knjiga utjecati na razvoj serije koja scenaristički opasno vrluda nakon što je već u prvoj sezoni iskoristila sve događaje iz predloška ili će producenti odlučiti snimiti novu koja bi se događala u vrijeme koje Margaret Atwood sada opisuje u “Testamentima”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije