Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija

Nakon "Koncerta za toleranciju", Šostakovič s Kitajenkom

Kitajenko
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
25.04.2016.
u 11:15

U petak i subotu pod ravnanjem slavnog ruskog maestra orkestar će svirati dramatičnu i potresnu Lenjingradsku simfoniju

Orkestar Zagrebačke filharmonije imat će glavnu ulogu na svečanoj akademiji kojom će se 27. travnja u zagrebačkom HNK obilježiti stogodišnjica priznanja islama kao ravnopravne religije u Hrvatskoj.

Uz hrvatski državni vrh i brojne uzvanike iz zemlje i inozemstva koncertu će prisustvovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan – potvrdio nam je ravnatelj ZF-a Mirko Boch. Filharmonija će na tom koncertu svirati Simfonijsko kolo Jakova Gotovca, stavak iz Istarske suite Natka Devčića te skladbu “Fenix in Exile” (Feniks u izgnanstvu) sirijsko-američkog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija, koji je u veljači ove godine sa Zagrebačkom filharmonijom nastupio i u newyorškom Carnegie Hallu.

Ususret tom protokolarnom angažmanu orkestar je prošlog petka, u programu svog Plavog ciklusa u Lisinskom, održao “Koncert za toleranciju”, dajući tako vlastiti prilog obilježavanju stogodišnjice priznanja islama u Hrvatskoj. Koncert je počeo vedrim tonovima uvertire Rossinijeve opere “Turčin u Italiji”, a završio svjetskom praizvedbom Jandalijeve Druge simfonije.

Naslov Jandalijeve skladbe je velška riječ Hiareth, koja znači žudnju i žal za domom kojeg više nema. Upravo taj osjećaj prema svojoj domovini sirijski je skladatelj pretočio u petostavačno djelo protkano žalobnim motivima tradicionalnih, a osobito dječjih pjesama iz Sirije. 

Na programu koncerta bila su i Sunčana polja Blagoja Berse, a u Saint-Saënsovoj virtuoznoj skladbi za klavir i orkestar Allegro appassionato uz filharmonijski orkestar uspješno je i samouvjereno debitirala iznimno nadarena 15-godišnja zagrebačka pijanistica Mia Pečnik. Zagrebačka je filharmonija na taj način nastavila davati podršku mladim hrvatskim talentiranim glazbenicima. 

U publici su bili i mnogi uzvanici, uključujući vodeće ljude islamske zajednice u Hrvatskoj te gradonačelnika Milana Bandića

Orkestar je nastupio vođen iskusnom rukom maestra Pavla Dešpalja, koji će dirigirati i na svečanoj akademiji u srijedu u HNK, s početkom u 16 sati, uz izravni televizijski prijenos na HRT-u. 

Filharmoniju u punom pogonu, međutim, ovog tjedna očekuje jedan još važniji i zahtjevniji zadatak. Nastavljajući suradnju sa slavnim maestrom Dmitrijem Kitajenkom, umjetničkim savjetnikom Zagrebačke filharmonije, u petak u Plavom ciklusu, a u subotu u Crvenom ciklusu, orkestar će izvesti monumentalnu, dramatičnu i potresnu Sedmu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, poznatu i pod nadimkom Lenjingradska. 

Na koncertu u petak, pod ravnanjem maestra Kitajenka, nastupit će i američki pijanist Christopher Park kao solist u Mozartovom Koncertu za klavir i orkestar u B-duru, K. 595. 

Uz sve ove bogate aktivnosti u Zagrebu, prvi hrvatski orkestar priprema se i za još dva gostovanja. Početkomk svibnja nastupit će u Sarajevu, a 2. lipnja u Pazinu.

Osim Istarske suite Natka Devčića i Dvorakove Devete simfonije, na koncertu u Pazinu bit će izvedene i Varijacije za orkestar Luigija Dallapiccole, jednog od najznačajnijih talijanskih skladatelja 20. stoljeća koji je 1904. godine rođen upravo u tom gradu u Istri. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije