Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj uz nagrade

Najbolji dio 59. Splitskog ljeta bio je baletni

'14.08.2013., Split - Trpimir Jurkic, dobitnik nagrade Judita za dramsku izvedbu u predstavi To dijete. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
15.08.2013.
u 17:39

Trpimir Jurkić, Simfonijski orkestar HRT-a, Aleksandar Marković i Martina Filjak dobili "Judite"

Spuštanjem festivalske zastave i izvedbom Verdijeva \"Nabucca\", na Peristilu je svečano zatvoreno 59. Splitsko ljeto. Protagoniste posljednje festivalske predstave izvedene pod ravnanjem maestra Nikše Bareze publika je ispratila pljeskom i ovacijama, naročito Ivicu Čikeša koji je pjevao Zaccarija, mezzosopranisticu Tereziju Kusanović za ulogu Fenene i članove Zbora HNK Split.

Ocjena je da je 59. Splitsko ljeto bilo kvalitetno, a najbolji njegov dio ipak je bio baletni. Tijekom 32 dana međunarodnog kazališnog festivala, ponuđena je 51 izvedba opernih, dramskih, baletnih predstava, likovnih i fotografskih izložbi te javnih tribina različitih naslova. Na festivalu sudjelovalo je više od sedam stotina umjetnika, producirano je pet premijera, po dvije operne i dramske te jedna baletna. Koncertni program imao je jedanaest izvedbi. U godini velike obljetnice Wagnera i Verdija prvi put u povijesti festivala izvedena je jedna Wagnerova opera – \"Ukleti Holandez\", glazba dvaju velikana izvođena je na brojnim koncertima, a na Peristilu praizveden je i balet \"Verdi\".

Na kraju festivala dodijeljene su i nagrade \"Judita\". Za dramski program dobitnik je prvak Drame HNK Split Trpimir Jurkić, a žiri je za glazbeni program nagradio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dirigenta Aleksandra Markovića i pijanisticu Martinu Filjak.

– Najiskrenije nisam očekivao \"Juditu\", potvrdilo se nepisano pravilo da dobijete nagradu kada je najmanje očekujete, izjavio je Jurkić koji je nagradu dobio za više uloga u predstavi \"To dijete\" Joëla Pommerata u režiji Neni Delmestre i za ulogu filozofa Apemantusa u Shakespeareovoj predstavi \"Timon Atenjanin\" u režiji Georgija Para.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije