Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nagrada Zdravko Pucak zbirci 'Revolucionar' Stjepana Bajića

"Revolucionar" će biti prva objavljena samostalna zbirka Stjepana Bajića, nakon što su mu pojedine pjesme do sada već bile objavljivane u književnim časopisima kao što su Republika, Ars i Ajfelov most, te u zbirci "Hrvatska mlada lirika 2" - izdanju DHK koje je Bajić inicirao i potpisao kao urednik
11. srpnja 2019. u 16:12 1 komentara 228 prikaza
Nagrada Zdravko Pucak zbirci 'Revolucionar' Stjepana Bajića
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Zagrepčanin Stjepan Bajić, student povijesti, ovogodišnji je dobitnik Hrvatske književne nagrade Grada Karlovca “Zdravko Pucak” za mlade pjesnike. Tako je jednoglasno odlučio žiri u sastavu Neda Omrčen, Draženka Polović i Krešimir Bagić.

Ernest Fišer DENIS DERK Jedan od predvodnika kajkavske stihovne renesanse koja je kajkavštinu digla iznad tipiziranih motiva i šablona

Na natječaj u organizaciji karlovačkog ogranka Matice hrvatske Bajić je poslao pjesničku zbirku "Revolucionar", a u skladu s tradicijom natječaja koji već četvrt stoljeća promovira mlade pjesnike, zbirka će mu biti objavljena. Uz plaketu i diplomu, za mladog pjesnika to je svakako najvažniji dio nagrade, a veliki poticaj za nastavak pjesničkog rada i života sigurno su mu bili i vrlo pažljivi, studiozni, a na trenutke i emotivni osvrti i analize koje su o njegovim stihovima na dodjeli nagrade izrekli članovi žirija pod predsjedanjem Krešimira Bagića.

Nagrada Zdravko Pucak zbirci 'Revolucionar' Stjepana Bajića
1 / 8
Krešimir Bagić, Neda Omrčen, Stjepan Bajić i Draženka Polović

Premda je, kako je rekla Draženka Polović, bilo i godina slabijeg pjesničkog uroda kada nagrada nije bila ni dodijeljena, žiri je ovaj put bio zadovoljan visokom kvalitetom većine pristiglih radova pa je, osim glavne nagrade Bajiću, dodijelio i pohvalnice zbirkama kojima su se na natječaj javili Tomislav Augustinčić, Inga Đuđik i Sandro Krašić, sa željom da i oni pronađu izdavače.

Denis Ćosić Čudni su putevi Gospodnji pa ipak nisam otišao u sjemenište

- Ova nagrada mi stvarno puno znači zato što mi je i Karlovac blizak po autorima koji su mi bili vrlo važni u mome formiranju kao čovjeka i pjesnika, poput Josipa Vanište, Slavka Goldsteina ili Ota Šolca, a tu je i ta enigmatična ličnost poetičnog Zdravka Pucka. Upoznavši ga, doživio sam ga i shvatio kao svog dalekog subrata koji je nažalost ostao moj vršnjak – kazao je Stjepan Bajić zahvaljujući na nagradi. Svoje obraćanje završio je vrlo uvjerljivim čitanjem nekih od pjesama iz "Revolucionara" te pozivom svima da čitaju poeziju.

"Revolucionar" će biti prva objavljena samostalna zbirka Stjepana Bajića, nakon što su mu pojedine pjesme do sada već bile objavljivane u književnim časopisima kao što su Republika, Ars i Ajfelov most, te u zbirci "Hrvatska mlada lirika 2" - izdanju DHK koje je Bajić inicirao i potpisao kao urednik. Promocijom poezije Bajić se vrlo angažirano i svakodnevno bavi i kao pokretač i urednik Facebook-stranice Društvo živih pjesnika.

THEMENBILD, Flugverkehr
Držala ih u drvenoj kutiji
Ženu zaustavili u zračnoj luci, nisu mogli vjerovati što je nosila u prtljazi
Suvremene laserske metode ispravljanja dioptrije u Opto Centru
  • vjaceslav:

    hm! "revolucionar", hmm! slavko goldstein. nisam čitao poeziju laureata, ali nekako naslućujem da hrvatska i katolička crkva nisu prošli najbolje.