Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada Vladimir Devide

Boris Nazansky nagrađen za najbolji haiku u Japanu

drago štambuk
Goran Jakuš/Pixsell
08.04.2015.
u 10:00

Jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora osnovao je prije pet godina u okviru azijskog think-tanka IAFOR u Osaki tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu dr. Drago Štambuk

Na 5. azijskoj konferenciji za književnost i knjižarstvo u Japanu proglašene su 5. travnja po peti put nagrade Vladimir Devide za najbolji haiku. Glavnu nagradu osvojio je hrvatski haiku pjesnik Boris Nazansky.

Jedinu međunarodnu književnu nagradu s imenom hrvatskog autora osnovao je prije pet godina u okviru azijskog think-tanka IAFOR u Osaki tadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu dr. Drago Štambuk (na fotografiji), neposredno nakon smrti Vladimira Devidea, istaknutog japanologa i promicatelja haiku poezije u Hrvatskoj i na jugoistoku Europe.

Dr. Štambuk stalni je izbornik i presuditelj, a njegov izbor pojedinačnih pjesama i njihov plasman, javnosti je 5. travnja 2015. pred sudionicima 5. azijske konferencije za književnost i knjižarstvo u Osaki proglasila Emiko Miyashita, izaslanica dr. Akita Arime - predsjednika Međunarodnog haiku društva (HIA) koje podržava rečeno natjecanje. Nagrada se, prema odluci utemeljitelja Štambuka, daje za književnu izvrsnost i transcendira podjelu haiku poezije na klasičnu i modernu.

Ove godine na natječaju je sudjelovalo 400 pjesnika, dosada najviše, iz 54 zemlje. Svaki je natjecatelj mogao dostaviti samo jedan haiku na engleskom. Najzastupljeniji su bili američki (86; 21%) i hrvatski (47; 12%); slijedili su ih, redom i brojem, pjesnici iz Kanade, Velike Britanije, Indije, Australije, Srbije, Brazila itd.

Veliku nagradu osvojio je hrvatski haidžin Boris Nazansky za haiku:

pregnancy

shape of the dark side

of the crescent moon

U užem izboru su i hrvatski autori Dubravko Korbus i Nikola Đuretić, a u širem Štefanija Ludvig, pa je tako i ovaj put Hrvatska potvrdila glas „haiku velesile“, s obzirom na brojnost pjesnika i njihovu nagrađivanost. Potonje je, vjeruje se, zahvaliti Devideovom promicanju haiku forme, kao i osjetljivosti hrvatskih pjesnika na prirodu i oduhovljenu ljepotu njihove domovine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije