Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEZ festival

Nadzemaljska svirka koja oživljava bića iz drevnih japanskih legendi

ZEZ
31.05.2022.
u 17:30

ZEZ Festival u KSET-u večeras otvara koncert sastava O YAMA O

Peto izdanje ZEZ festivala u KSET-u večeras će otvoriti koncert sastava O YAMA O koji će zagrebačkoj publici predstaviti svoj nadolazeći album. Neobičnom glazbenom duetu koji čine japanske umjetnice s engleskom adresom Keiko Yamamoto i Rie Nakajima u Zagrebu će se pridružiti i prateći bend, Billy Steiger na violini i Marie Roux na perkusijama, a publika, prema riječima benda, treba očekivati – neočekivano.

O YAMA O u svojoj glazbi inspirira se japanskom folk-glazbom, nepoznatim pričama lokalnog folklora, mitologijom i mističnim bićima poput onija, zlih demona iz japanske narodne predaje. I svoje ime duguju japanskoj riječi za planinu, koja je i dio Keikina prezimena. A svoj nadzemaljski zvuk, među ostalim, postižu i atmosferičnim vokalnim mantranjem, improvizacijom te sviranjem na pronađenim, svakodnevnim predmetima od kojih izrađuju instrumente i prilagođavaju ih prostoru u kojem se nalaze. Sve što im padne pod ruku, od zdjelica, igračaka, satova do balona, može postati instrument u njihovu fascinantnom mikroorkestru. A posjetite li London, srest ćete ih u jedinstvenom i sada već kultnom prostoru Cafea OTO čija je suosnivačica Yamamoto, mjestu gdje se sastaje najbolje od avangardne i underground londonska glazbena scena.

ZEZ, odnosno, Zavod za eksperimentalni zvuk pod svojim motom slušaj drukčije već petu godinu zaredom donosi nam najrazličitiju glazbu iznimnih umjetnika iz cijelog svijeta. Na večerašnjem otvaranju uz O YAMA O očekuje nas tako i premijerna elektroakustična audiovizualna izvedba djela hrvatskog glazbenika Branimira Štivića i Jake Bergera iz Slovenije. U šest dana festivala koji će trajati do 5. lipnja očekuju nas šarolike izvedbe, od fetišističkog noise performansa Agnes Gryczkowske – NAKED do postklasične glazbe kanadske violinistice i skladateljice Jessice Moss. Tu je i neizostavna ekscentrična Izložba zvuka koja će se na jednu noć održati u četvrtak 2. lipnja, uz zvukovne i multimedijalne radove i izvedbe regionalnih umjetnika i umjetnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije