Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vječiti rivali

Na aukciji se prodaju gitare Beatlesa i Stonesa, tko će pobijediti?

Julien's Auction
04.01.2022.
u 15:46

Paul McCartney i Keith Richards pristali su na “rivalsku” dražbu

Psi ili mačke, PC ili Mac, Betalesi ili Stonesi? Neke od tih dualnosti više su od pukog rivalstva: radi se o podjelama koje imaju identitetsko značenje za fanove jednoga ili drugoga, a gotovo je nemoguće pronaći osbu kojoj je podjednako stalo do jednih i drugih. Toga su dobro svjesni umjetnici koji su često na antagonizmima dodatno gradili vlastitu legendu, a korak dalje otišli su Keith Richarcs i Paul McCartney. Glazbenici koji se više nikome ne moraju dokazivati, naime, pristali su sudjelovati u “rivalskoj” dražbi koja će se krajem mjeseca održati na Beverly Hillsu.

Aukcijska kuća Julien’s Auctions na ovoj je neobičnoj dražbi odlučila paralelno ponuditi originalne gitare Beatlesa i Stonesa, uključujući svježe potpisana glazbala dvojice rock legendi.

McCartney je u utrku ušao velo ozbiljno, ponudivši potpisanu violinsku bas-gitaru marke Höfner. Riječ je o modelu koji je svirao na legendarnom završnom koncertu koji su Beatlesi održali na krovu zgrade Apple Corps u Londonu 1969., što je nedavno prikazano i u dokumentarnom filmu Petera Jacksona “The Beatles: Get Back”.

S druge strane. Keith Richards ponudio je svoj crni Gibson ES-335, popraćen videosnimkom na kojoj se potpisuje na tijelo gitare. Ta snimka pretvorena je u NFT, što je kratica za non-fungible tokens (nezamjenjivi token), relativno novi format koji potvrđuje vlasništvo nad digitalnim datotekama, u ovom slučaju nad četiriminutnom snimkom Richardsova potpisivanja gitare.

– Ista stara priča, “Beatlesi ili Stonesi?”, “Čiji si ti fan?”... nastavlja se, ovaj put kroz instrumente. Mislim da će Keith Richards ovdje pobijediti, jednostavno zato što je zato što je riječ o NFT-u, a to je tako zabavno – rekao je Martin Nolan, izvršni direktor kuće Julien’s Auctions.

Julien’s Auctions navodi da bi Richardsov NFT mogao postići svotu između šest i osam tisuća dolara, dok se McCartneyeva gitara procjenjuje na četiri do šest tisuća dolara. To bi, dakako, moglo potaknuti fanove Beatlesa da uplatama većih svoti novca pokažu da su njihovi ljubimci i dalje na vrhu, čak i u borbi protiv novih formata koji na užas tradicionalista iznova mijenjaju tržište nekretnina.

Dražba gitara glazbenih legendi održat će se 30. siječnja u Los Angelesu, a moći će se sudjelovati i putem interneta. Sav prikupljeni novac ići će u dobrotvorne svrhe, organizaciji MusiCares koja nudi zdravstvenu skrb glazbenicima koji si to ne mogu priuštiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije