Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mala scena

'Momci na brod' - posada studenata vještih u 'plovidbi'

momci na brod
Foto: Julio Frangen/Mala scena
1/15
20.12.2014.
u 16:35

Snježana Banović redateljica je sjajne Zajčeve operete

Sjajnom premijerom komične operete "Momci na brod" kazalište Mala scena obilježilo je stotu godišnjicu smrti Ivana pl. Zajca. Redateljica Snježana Banović napravila je predstavu u predstavi; predstavu o stvaranju predstave u kojoj sudjeluju studenti Muzičke akademije.

Većini njih ovo je bio prvi put da glume na sceni. Komornim orkestrom sa 22 člana ravnao je maestro Zoran Juranić koji je ujedno i komandant fregate.

– Ideja je nastala prije godinu dana kada sam proučavajući programe domaćih kazališta uočila da za stotu obljetnicu Zajčeve smrti nitko ne radi premijeru u čast obljetnici. U dogovoru s Vitomirom Lončar odlučile smo napraviti operetu. Muzička akademija na proljeće je organizirala audiciju i, iako sam isprva mislila da ću raditi studentsku produkciju, ispala je ozbiljna i sjajna predstava koju su studenti svojom mladošću i entuzijazmom oživjeli i napunili sve nas ostale energijom koja nadahnjuje – rekla je redateljica Snježana Banović. Dramski mentor studentima bio je Marko Hergešić, jedini glumac u predstavi koji igra Meštra Fabijana.

Bilo je iznimno zahtjevno organizirati probe jer studenti nisu bili oslobođeni nastave i ostalih studentskih obveza, a nije bilo jednostavno ni postaviti komorni orkestar u prostor Male scene. Unatoč svemu, izvedba je bila sjajna – premijerna publika pozivala je ekipu četiri puta na bis! Već se dogovaraju i gostovanja – u studenom iduće godine putuju u Beč gdje je ova Zajčeva opereta praizvedena 1863. Ukupno nastupa 40 mladih umjetnika od čega postoje tri solističke podjele uloga Eme i Gospođe Marine, a izvode ih Antonia Dunjko, Maja Mužar i Manda Sviben te dva muška solista u ulozi Marka kadeta – David Šeb i Ivan Šimatović. Tatu Trifuna i lučkog kapetana izvode Josip Čajko i Igor Vlajnić pa je vrlo lako organizirati gostovanja. A kako je riječ o domaćem autoru glazbe, šteta bi bila kad gostovanja ne bi bilo. 

>> 'Kak' se smije stari Zajc'

Komentara 1

IV
IvanXXIII.
19:02 20.12.2014.

Privatno kazalište Mala scena jedino je kazalište koje je jubilej "oca hrvatske opere" obilježilo PREDSTAVOM, a ne, na primjer, recitalom u foyeru. O tempora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije