Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

'Momci na brod' - posada studenata vještih u 'plovidbi'

Snježana Banović redateljica je sjajne Zajčeve operete
20. prosinca 2014. u 16:35 1 komentara 704 prikaza
momci na brod
Foto: Julio Frangen/Mala scena
Pogledajte galeriju 1/15

Sjajnom premijerom komične operete "Momci na brod" kazalište Mala scena obilježilo je stotu godišnjicu smrti Ivana pl. Zajca. Redateljica Snježana Banović napravila je predstavu u predstavi; predstavu o stvaranju predstave u kojoj sudjeluju studenti Muzičke akademije.

Većini njih ovo je bio prvi put da glume na sceni. Komornim orkestrom sa 22 člana ravnao je maestro Zoran Juranić koji je ujedno i komandant fregate.

– Ideja je nastala prije godinu dana kada sam proučavajući programe domaćih kazališta uočila da za stotu obljetnicu Zajčeve smrti nitko ne radi premijeru u čast obljetnici. U dogovoru s Vitomirom Lončar odlučile smo napraviti operetu. Muzička akademija na proljeće je organizirala audiciju i, iako sam isprva mislila da ću raditi studentsku produkciju, ispala je ozbiljna i sjajna predstava koju su studenti svojom mladošću i entuzijazmom oživjeli i napunili sve nas ostale energijom koja nadahnjuje – rekla je redateljica Snježana Banović. Dramski mentor studentima bio je Marko Hergešić, jedini glumac u predstavi koji igra Meštra Fabijana.

Bilo je iznimno zahtjevno organizirati probe jer studenti nisu bili oslobođeni nastave i ostalih studentskih obveza, a nije bilo jednostavno ni postaviti komorni orkestar u prostor Male scene. Unatoč svemu, izvedba je bila sjajna – premijerna publika pozivala je ekipu četiri puta na bis! Već se dogovaraju i gostovanja – u studenom iduće godine putuju u Beč gdje je ova Zajčeva opereta praizvedena 1863. Ukupno nastupa 40 mladih umjetnika od čega postoje tri solističke podjele uloga Eme i Gospođe Marine, a izvode ih Antonia Dunjko, Maja Mužar i Manda Sviben te dva muška solista u ulozi Marka kadeta – David Šeb i Ivan Šimatović. Tatu Trifuna i lučkog kapetana izvode Josip Čajko i Igor Vlajnić pa je vrlo lako organizirati gostovanja. A kako je riječ o domaćem autoru glazbe, šteta bi bila kad gostovanja ne bi bilo. 

>> 'Kak' se smije stari Zajc'

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • IvanXXIII.:

    Privatno kazalište Mala scena jedino je kazalište koje je jubilej "oca hrvatske opere" obilježilo PREDSTAVOM, a ne, na primjer, recitalom u foyeru. O tempora...