Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

'Matica je urasla u narodno biće, pa je moramo poštovati i sačuvati'

Matica je urasla u narodno biće, pa je moramo poštovati i sačuvati. Ona je i danas uspješan model kulturnog djelovanja. Prilagođavala se vremenu, ali je ostala svoja i hrvatska", rekao je Botica
07. studenoga 2019. u 23:15 1 komentara 120 prikaza
Zagreb: Proslava 150. godišnjice Vijenca u Hrvatskom glazbenom zavodu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Ministarstvo kulture će kao i hrvatska Vlada podržavati i Maticu hrvatsku i Vijenac, rekla je na svečanoj akademiji povodom 150. obljetnice Matičina dvotjednika za umjetnost, kulturu i znanost ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Akademija je održana u Hrvatskom glazbenom zavodu, izravno ju je prenosila Hrvatska televizija, a umjetnički program temeljio se na djelima Augusta Šenoe, inače prvog Vijenčevog urednika, Antuna Gustava Matoša, Vatroslava Lisinskog i Ivana pl. Zajca. Voditelj programa bio je Rene Medvešek u ulozi Šenoe, a u glazbenom dijelu nastupioje Zbor HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija, pijanistica Tamara Jurkić Sviben, te vokalni solisti Monika Cerovčec, Sofija Cingula i Roko Radovan. Kantautor Ibrica Jusić oduševio je izvedbom svog i Cesarićevog, uvijek aktualnog "Trubača sa Seine".

Stipe Botica Denis Derk Treba čuvati Vijenac kao što treba čuvati Maticu hrvatsku

"Vijenac je Matičino dijete koje je od 1869. godine imalo dug i nepredvidiv život", rekao je uzvanicima predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica. Botica je istaknuo da je Matica hrvatska stožerna instuticija hrvatske kulture čija je misija očuvanje hrvatskog identiteta i hrvatske kulture. Naglasio je i da je u nekim trenucima Matica bila i čuvarica hrvatske državnosti.

"Matica je urasla u narodno biće, pa je moramo poštovati i sačuvati. Ona je i danas uspješan model kulturnog djelovanja. Prilagođavala se vremenu, ali je ostala svoja i hrvatska", rekao je Botica istaknuvši da će Matica zajedno sa Ministarstvom kulture sačuvati Matoševu rodnu kuću u Tovarniku kao najviše kulturno dobro. Citirao je i Matoševu izjavu da ne tolerira trgovanje hrvatstvom, naglasivši da će Matica koja danas ima 12.000 članova pobijediti sve poteškoće koje postoje i danas.

Zagreb: Proslava 150. godišnjice Vijenca u Hrvatskom glazbenom zavodu | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Botica je istaknuo da se Maticu ne smije zloupotrebljavati i instrumentalizirati, rekavši da je Matica demokratska i danas, iako neki misle da bi trebala raditi bolje i drugačije.

Glavni urednik Vijenca i domaćin proslave Goran Galić rekao je da se cijele ove godine obilježava 150. obljetnica od osnivanja Vijenca, ali i četvrt stoljeća od njegove obnove koja je uslijedila 1993. godine. Galić je naglasio da se Vijenac bori za integralno hrvatstvo, te da danas ima slične zadaće kao i onda kada je pokrenut, a to su pitanja kako kulturu približiti ljudima i naročito mladima.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • rio:

    Gdje je nestala ona stvarna hrvatska Matica koja je bila moralna i kulturna vertikala hrvatskog društva? Matica i njena dugogodišnja uprava vrhunac su licemjerstva i dvoličnosti! S jedne strane se prave velikim Hrvatima a s druge strane, iza kulisa javnosti, ... prikaži još! hapse i progone po sudovima one Hrvate koji na bilo koji način krititiraju njihov (ne)rad ili se zamjere osvetoljubljivom Lukiću i njegovim slugama, zloporabe hrvatsko pravosuđe i policiju, optuženi su za utaju poreza i novca hrvatskih građana. Gospon Derk, pišite o kriminalu u Matici i, molim Vas, skinite se konačno s njihove platne liste.