Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serija "šutnja"

Matanićevi glumci u Kijevu prkose bombama, zato nisu došli u Osijek na premijeru

Screenshot
04.03.2022.
u 12:12

Tragične sudbine djevojčica iz osječkog doma za odgoj djece i mladeži koje su podvođene lokalnim moćnicima u svojoj je knjizi opisao Drago Hedl, a snimio Dalibor Matanić

Biciklist se vozi uz lijevu obalu Drave u Osijeku i u rijeci ugleda tijela. Sam sebi mantra da nisu stvarna, poseže za mobitelom kako bi ih fotografirao i tako se uvjerio da mu se zaista priviđaju. Aveti ga, očito, prate dulje vrijeme, a rezultat su PTSP-a i ratnih trauma. No na fotografiji on vidi sasvim novi leš – mlade djevojke. On je, nažalost, stvaran. Dok policija razmišlja je li riječ o suicidu, nesretnom događaju ili možda umorstvu, novinar Stribor otkriva da je djevojčica nedvojbeno ubijena. Paralelno, kamera nas iz Osijeka vodi u Kijev, gdje su u jeku pripreme za humanitarnu zabavu dječjeg fonda Romančenko, koje koordinira Olga Aleksandrovna. Usred zabave saznaje da joj je nestala nećakinja te sama kreće u potragu za izgubljenom djevojčicom... 

Nitko, ama baš nitko u osječkoj kinodvorani Urania u utorak navečer nije ostao ravnodušan kada se na premijeri serije “Šutnja”, u režiji Dalibora Matanića i po romanima nagrađivanog novinara i pisca Drage Hedla, na platnu prikazao Kijev.

– Osjećaji su mi podijeljeni. Sretan sam što je premijera serije u mom Osijeku, a žalostan sam jer u Kijevu i Ukrajini, gdje je dio serije sniman, ljudi danas pate. Vrlo je teško gledati Kijev kakav je na platnu i znati kakav je danas. Želim Ukrajincima svu sreću da prežive kao što smo i mi prije trideset godina – rekao je Drago Hedl.

– U stalnom smo kontaktu s našim ukrajinskim kolegama koji su trenutačno u skloništu, umjesto da su večeras s nama. Nadam se da će preživjeti ovu noć – kazao je pak Nebojša Taraba, producent i partner u produkcijskoj kući Drugi plan. Dodao je i kako je ruski dio ekipe koja je radila na seriji “nesretan zbog rata i decidirano ga osuđuje”.

– Ovo je šok, horor. Pozvali smo ih da dođu u Hrvatsku, glumci su na cesti, nitko se ne da, ima taj dišpet Ukrajinaca koji je divan u ovoj invaziji – naveo je redatelj Dalibor Matanić.

”Šutnja” je dramska kriminalistička serija autora Miodraga Sile i Nebojše Tarabe u šest nastavaka, a donosi potresnu priču o dječjoj prostituciji i bijelom roblju. Inspirirana je istinitim događajima o prostituciji maloljetnika u Osijeku, koji su odjeknuli u javnosti prije desetak godina, a prvi ih je otkrio upravo novinar Hedl. Bazirana je pak na motivima iz Hedlove trilogije “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”. Niz zločina, po scenariju, povezuje Kijev i Osijek. Scenarist je Marjan Alčevski. Dramatična radnja isprepletena je i s preispitivanjem intimnih odnosa, gubicima i traumama glavnih junaka, a problematizira i ekonomsku i socijalnu sliku tranzicijskih društava.

– Ključno je ujediniti se protiv zla i da se zlo očisti, to je poanta – podcrtao je redatelj Dalibor Matanić. Događanja u Ukrajini i osječka premijera, smatra, istoga su tona, a poruka je da “ujedinjeno treba gledati protiv zla”.

– Treba se boriti protiv zla. Nema ovdje prozivki. Nije ovo priča o Osijeku, ovo je priča o svim gradovima svijeta. Da se ta šutnja zaustavi, da se preko zločina ne smije prijeći – naglasio je.

Serija je nastala u u koprodukciji s HRT-om, hrvatskom produkcijskom kućom Drugi plan, njemačkim Beta Filmom GmbH, međunarodnom filmskom kompanijom Star Media, ukrajinskom streaming uslugom Oll.tv te ZDF/ ARTE. Domaća publika pratit će je od idućeg ponedjeljka na HTV-u 1, a nakon Hrvatske, u travnju, slijedi prikazivanje u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj... Prikazat će se i na HBO-u Europe. ”Šutnja” je, inače, prvo prikazana u Ukrajini, koncem prosinca, i polučila je, istaknuto je, fantastičan uspjeh.

– Krasno je bilo snimati u Kijevu, kao i u Osijeku. Imamo sreću da nađemo dobre ljude kamo god dođemo. Velika je razlika što smo u Osijeku stigli za 15 minuta kamo god da smo se zaputili, a u Kijevu smo izgubili pola sata dok bismo samo izašli iz hotela. Taj se kontrast lijepo uklopio u seriju, veliki i mali grad – kazao je producent serije Miodrag Sila.

Planirano je snimanje druge sezone na jesen, dio posla ponovno bi trebao biti odrađen u Kijevu, no zbog ratne neizvjesnosti u Ukrajini spreman je i “plan C”. U seriji koja je, sudeći i po reakcijama publike, zanatski majstorski odrađena, zaigrala su poznata domaća lica. Goran Bogdan utjelovio je novinara koji bez zadrške traga za istinom, Darko Milas i Sandra Lončarić policajci su koji zaziru od “novinarskog njuškala”, ali s njime i surađuju, vođeni istim ciljem. Novinar i policija raskrinkavaju i aferu političara u usponu. Ukrajinska glumica i tamošnja velika zvijezda Ksenija Mišina igra Olgu, voditeljicu zaklade Romančenko, a njezina supruga u seriji utjelovio je Leon Lučev...

– Nikada nisam ottišao iz ovoga grada, rođen sam u Vukovaru, ali ovdje sam savijen, stekao zrelost i afirmaciju, profesionalni put. Osijek je jedino pravo mjesto gdje se trebala dogoditi premijera “Šutnje” – komentirao je glumac Darko Milas. Prvi put je prvu epizodu nove serije u utorak navečer u kinu Urania gledala i kolegica mu Sandra Lončarić.

– Ne znam što očekivati jer je ni ja nisam još pogledala, no ono što znam jest da je ekipa koja je radila seriju fenomenalna, sretna sam i zahvalna što sam dio te ekipe, kao i dio ove priče koja se ne smije zaboraviti i ne smije se šutjeti o tome – poručila je ona.

Stigao iz Danske Još jedan Osječanin, Zlatko Burić koji živi i radi u Danskoj, gdje je vrlo cijenjen, spremno se angažirao na projektu i lani stigao na snimanje u Slavoniju. On je zaigrao PTSP-ovca s početka serije i našeg teksta, koji je otkrio tijelo djevojke u Dravi i policija ga zbog toga nevinoga privede, a baš su ti prvi kadrovi u kojima se on pojavljuje posebno upečatljivi. Snimanje serije počelo je u lani u ožujku na području Zagreba, kamere su se potom premjestile u Osijek, gdje su ostale 38 dana, te Kijev na još 18 dana. U ukrajinskom glavnom gradu snimanje je i okončano, u lipnju prošle godine.Zanimljivost je daje u seriji redakcija dnevnih novina Osječkog lista smještena u zgradi gdje su i prostorije HDSSB-a, a političar Ivan Horvatić iz redova je stranke HSSP.”Šutnja” je uvrštena u prestižni program Berlinale Series Marketa, na kojemu se predstavljaju projekti iznimne umjetničke kvalitete i velikog tržišnog potencijala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije