Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Marija Sekelez: Pjesnikinje su vidarice naše ranjivosti

10. rujna 2019. u 16:11 0 komentara 152 prikaza
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dramska umjetnica Marija Sekelez u petak je u Jazz & cabaret klubu Kontesa na Trgu bana Jelačića premijerno izvela predstavu “Dvije Vesne, ili Ljubav mi je najčudnije čudo” posvećenu pjesnikinjama Vesni Parun i Vesni Krmpotić. Marija Sekelez u svojoj dugoj karijeri već se bavila poezijom Vesne Parun, a nedavno je premijerno izvela i predstavu o pjesnikinji Marini Cvetajevoj. U predstavi “Dvije Vesne” Marija Sekelez potpisuje izbor stihova, dok u predstavi sudjeluju i Mirta Balog (violina), Katarina Horvat (flauta) i Doris Karamatić (harfa). Kostimograf je Igor Dobranić.

Recital Marije Sekelez Ispravljena je nepravda prema dvije velike Vesne

Kako to da ste se za svoju novu predstavu odlučili baviti baš našim velikim pjesnikinjama Vesnom Parun i Vesnom Krmpotić čiji su opusi i jako slični i jako različiti?

Moja fascinacija Vesnom Parun i Vesnom Krmpotić traje već desetljećima, naime njihovi stihovi slijede me cijeli život. Najprije Vesna Parun, ta erupcija strasti, nježnosti, patnje koja se poput slapa obrušila na mene i imenovala kristalno jasno svaku moju emocionalnu muku, kao i ushit. Nema ženskog bića koje se neće poistovjetiti s njezinim stihovima i zato će ona vječno svim generacijama biti bliska. Vesna Krmpotić svojom je meditativnošću, duhovnošću i mudrošću meni otvorila na sasvim drugi način isti svijet. Imala je odgovor u mojoj zreloj dobi na sve ono što mi je emocijama uzdrmana mladost priuštila. Obje su na neki način bile vidarice naše ranjivosti i svjetionici u našim fizičkim i duhovnim posustajanjima. A onda taj Mediteran sa svim plimama i osekama, koji nas je sve tri obilježio i približio. Uživam uvijek dok izričem te fantastične i moćne stihove dviju naših najvećih pjesnikinja.

Post Scriptum Nagrađena Facebook poezija sjajne Lidije Deduš

Je li predstava “Dvije Vesne” monodrama ili pjesnički recital?

Dvije Vesne su poetska večer iz dva dijela koji se pretapaju jedan u drugi. Dakle, u prvom je poetski portret Vesne Parun, a u drugom Vesne Krmpotić. Na taj ih način povezujem u cjelinu, i to njih dvije čiji su opusi, kako rekoste, jako slični i jako različiti, poput lijevog i desnog obraza jednog istog lica.

Osobno ste poznavali i jednu i drugu pjesnikinju. Je li poznavanje pisaca prednost ili može biti i nedostatak?

Da, život mi je priuštio taj uistinu rijedak dar da ih upoznam pobliže. Ostala sam zadivljena nikad ugaslim vulkanom kako u životu tako i u stvaranju Vesne Parun i intimnim, mudrim, duhovnim, rekla bih čak transcendentalnim svjedočenjem Vesne Krmpotić. Svakako da mi je bio privilegij biti u njihovoj blizini tim više što sam i tako svjedočila božanskom talentu koji je krasio obje.

Neprijatelj naroda - Kazalište Schaubühne HNK ZAGREB Hrabro propitivanje klasika na Festivalu svjetskog kazališta

Nedavno ste izveli i predstavu o Cvetajevoj. Hoće li ikada na red doći neki muškarac?

Hahaha, baš me je iskreno nasmijalo vaše vidovito pitanje jer u pripremi je poetski portret nenadmašnog Luke Paljetka, mog dragog prijatelja. On je zbir mnogih talenata. U njegovu slučaju Bog je zaista bio raskošno darežljiv. Luku poznajem od svoje petnaeste godine, još iz Tribine mladih u Splitu, i već me tada svojom prvom zbirkom pjesama “Nečastivi iz ruže” začarao, tako da sam i na prijamnom na Akademiji govorila njegovu Muzičku kutiju. Ovaj put nastupit ćemo zajedno i to će biti ne samo iznenađenje nego i poslastica za sve ljubitelje poezije.

Pjesnikinja Monika Herceg svjetski trend Pjesnici su čuđenje na netu: uspon Facebook poezije

Smatrate li nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo najvažnijom nagradom koju ste do sada dobili?

Iako sam u životu dobila dosta nagrada, da samo spomenem neke kao npr. dvije nagrade Grada Zagreba, nagradu “Dubravko Dujšin”, Europski krug, dvije nagrade Hrvatskog glumišta, ipak je nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo vrh. Dalje nema. Počašćena sam, sretna i ponosna što sam je dobila.

Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.