Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serijal millenium

Lisbet i Blomkvist 
u 'Što nas ne ubije' istražuju hakerski napad na tajnu službu

17.07.2015.
u 18:00

Fraktura izdaje novi roman 27. kolovoza

Fenomen literarnog serijala Stiega Larssona Millenium ide dalje iako je njegov autor Larsson mrtav već više od deset godina. Četvrti nastavak Milleniuma "Što nas ne ubije", koji je napisao hvaljeni švedski novinar i pisac David Lagercrantz (autor hita "Ja sam Zlatan Ibrahimović"), izlazi 27. kolovoza u Švedskoj i još desetak zemalja među kojima se, zahvaljujući Frakturi, našla i Hrvatska.

Lovac na istinu i hakerica

Fraktura već prodaje roman u pretplati po povoljnijoj cijeni (120 kuna) pa će tako i hrvatski čitatelji moći uživati u novim napetim avanturama Lisbeth Salander i Mikaela Blomkvista, dobro poznatim protagonistima trilera "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku". Lovac na istinu i genijalna hakerica bit će oživljeni po formuli po kojoj se uspješno oživljavaju i drugi popularni junaci kriminalističkih romana poput legendarnog Sherlocka Holmesa.

Naravno, novi nastavak Milleniuma obavijen je velom tajne koja se ne smije razotkriti ni pod koju cijenu. I prevoditelji su morali potpisati ugovor koji im je temeljito zatvorio usta. Lagercrnatz je pak roman pisao na računalu koje nema pristupa internetu kako bi se tekst što bolje sačuvao od moguće krađe. Fanovima Larssonovih junaka samo se otkrilo da je u novom romanu riječ o hakerskom napadu na sigurnosni sustav najmoćnije američke tajne službe. Kako živimo u vremenu u kojem je cijeli svijet pod sustavnim nadzorom američkih obavještajnih službi (uključujući tu i najbliže američke saveznike kao što su to njemačka kancelarka ili francuski predsjednici), novi roman doista je rukavica bačena direktno u lice ne samo ljubiteljima trilera nego i ljudima koje zanimaju politika, svjetske zavjere i igre moći.

Larsson i glavni junak

Lagercrantz je pomno izabran. Riječ je novinaru i piscu rođenom 1962. godine koji je prvu knjigu napisao o usponu švedskog pustolova Gorana Kroppa na Mount Everest. Tu su i njegov roman "Syndafall i Wimslow" o briljantnome matematičaru Alanu Turingu te knjiga o Ibrahimoviću.

Poznato je da je Larssonova trilogija prodana u više od 76 milijuna primjeraka i da je svom autoru priskrbila posmrtnu slavu. Djelić te slave sada treba izboriti i Lagercrantz kojem su se Lisbeth Salander i Mihael Blomkvist očito uvukli pod kožu, iako ponudu izdavača i Larssonove obitelji nije prihvatio bez dvoumljenja.

A Larsson je čitatelje zaintrigirao ne samo djelima nego i zanimljivim podudarnostima između sebe i svog junaka Mikaela Blomkvista. Larsson se po završetku školovanja zaposlio kao istraživački novinar. S Annom-Lennom Lodenius objavio je knjigu "Desničarski ekstremizam" izazvavši neonacistički tisak na javni linč. Larsson je osnovao i švedski antifašistički list Expo koji je uređivao do smrtonosnog srčanog udara.

Larssonov privatni život i danas izaziva veliku pažnju. Njegova dugogodišnja nevjenčana partnerica (u vezi su bili trideset godina), arhitektica Eva Gabrielsson nije mogla naslijediti prava na književnu ostavštinu jer je prema švedskom zakonu, s obzirom na to da Larsson nije imao oporuku, sve pripalo obitelji. No Eva posjeduje nedovršeni dio četvrtoga nastavka Milleniuma (spominje se 200 kartica teksta), ali odbija razgovarati o njegovu objavljivanju dok joj ne pripadnu sva prava na ostavštinu.

>> Trilogija Millenium postala najveći švedski izvozni brend nakon Abbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije