Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kulturni su časopisi kod nas postali godišnjaci

– Svi pobrojeni časopisi imali su ne samo probleme oko (održavanja) kvalitete već prije svega probleme u redovitosti izlaženja, distribuciji i prisutnosti na književnoj i široj kulturnoj sceni – decidirano tvrde u Ministarstvu kulture
07. veljače 2018. u 12:23 0 komentara 246 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Razlozi za nefinanciranje časopisa Gordogan nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišnje neuredno izvršavanje obveza (neredovito izlaženje i manjkava izvješća), tvrde u Ministarstvu kulture koje smo pitali zašto su odbili dati potporu tom uglednom časopisu. Zanimalo nas je zašto potporu nisu dobili časopisi poput Quoruma li Libre libere, a odgovor je bio sličan.

Nina Koržinek Obuljen Kritizirali ministricu Obuljen: Napadaju me neprofitni mediji iako radim bolje od Hasanbegovića

Sukob interesa u Vijeću?

– Svi pobrojeni časopisi imali su ne samo probleme oko (održavanja) kvalitete već prije svega probleme u redovitosti izlaženja, distribuciji i prisutnosti na književnoj i široj kulturnoj sceni – decidirano tvrde u Ministarstvu kulture ističući da je njihovo Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost iznimno senzibilizirano za časopisnu tradiciju.

Glavni urednik Gordogana Branko Matan tvrdi da pet godina zaredom uredno objavljuje Gordogan unutar roka, da na vrijeme predaju kompletna financijska izvješća i da im slijedom toga Ministarstvo isplaćuje dvadeset posto od odobrenog iznosa potpore što se desilo i prije pet tjedana za dvobroj iz 2017. Matana posebno ljuti što je Gordogan izašao 14. prosinca, dok je odluka o njegovu daljnjem nefinanciranju objavljena 19. prosinca prošle godine.

– Znači li to da su članovi Vijeća odlučivali o Gordoganu a da u rukama nisu imali novi broj – pita Matan ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, a smeta mu da je član Vijeća akademik Krešimir Nemec, koji je i glavni urednik Akademijina časopisa Forum, koji je za ovu godinu dobio 190.000 kuna potpore.

– Urednik jednog časopisa odlučuje o drugim časopisima, pa i o svojemu. Posrijedi je očit sukob interesa i pitamo ministricu zbog čega je odobrila takav sastav povjerenstva koji na sve odluke povjerenstva baca tešku sjenu i zapravo ih čini nelegitimnima – izjavio je na predstavljanju Gordogana u petak Matan. U Ministarstvu tvrde da se svi članovi Vijeća koji su na bilo koji način uključeni u realizaciju bilo kojeg od prijavljenih programa izuzimaju iz vrednovanja, tj. konkretno napuštaju prostoriju u trenucima rasprave i glasanja.

– Akademik Nemec je potpuno postupio na taj način kad je bilo govora o financiranju Foruma – tvrde u Ministarstvu.

No, Nemec i još jedan član Vijeća Ivica Matičević nedavno su spomenuti i na sastanku Povjerenstva za sukob interesa. Protiv njih je podnesena prijava kolega književnika jer su u Vijeću, a Nemec je glavni urednik Foruma, a Matičević glavni urednik Male knjižnice DHK. Povjerenstvo je prijavu odbilo jer članovi Vijeća nemaju status dužnosnika.

U Ministarstvu kulture tvrde da godišnje odobravaju oko četiri milijuna kuna za časopise i elektroničke publikacije.

– To je u našim okvirima velik novac. Ove su godine financirana 44 tiskana časopisa i 20 elektroničkih publikacija. Na žalost, veći broj tih časopisa, naročito tiskanih, rijetko i teško dolazi do čitatelja. U oskudnoj knjižarskoj mreži dostupan je vrlo mali broj časopisa, korisnici narodnih knjižnica do njih mogu doći vrlo iznimno, osim u najvećim gradovima, a čak ni to nije pravilo. Neki od tih časopisa vezani su za manje sredine i u njima su prepoznati, ali u ostatku Hrvatske do njih se i ne može doći iako su često vrlo solidne kvalitete – ističu u Ministarstvu te žale da je većina sufinanciranih časopisa svedena na jedan ili dva dvobroja godišnje, odnosno na svezak ili dva u cjelogodišnjem periodu.

Teško dolaze do čitatelja

– Kad potporu od 20.000 kuna za jedan dvobroj godišnje usporedite s prosječnom potporom za izdavanje knjiga, proizlazi da su časopisi ipak u povoljnijoj poziciji. Naravno da rad na časopisu pretpostavlja drugačije aktivnosti od onih koje se odnose na izdavanje knjiga, ali gubljenjem redovitosti ritma izlaženja, tj. svođenjem na godišnjake, i taj rad poprima drugačiji karakter. Prema svojoj dinamici objavljivanje mnogih časopisa u Hrvatskoj danas više nalikuje objavljivanju zbornika ili godišnjaka – zaključuju u Ministarstvu kulture. U međuvremenu ministrica kulture dobiva poruke brojnih intelektualaca koji oštro kritiziraju njezinu odluku o nefinanciraju Gordogana nazivajući je kulturnom sramotom.

Upitan opstanak Novi Gordogan posvećen je hrvatskim grbovima, a kao jedan od autora ističe se i Ivo Sanader! IZMJENE ZAKONA Nakon HAVC-a i muzeja, regulirat će djelovanje kazališta i umjetnika Ladislav Ilčić Ministarstvo kulture Kulturnjaci strahuju da će Ilčić protežirati svoje istomišljenike
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.