Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kulturni su časopisi kod nas postali godišnjaci

– Svi pobrojeni časopisi imali su ne samo probleme oko (održavanja) kvalitete već prije svega probleme u redovitosti izlaženja, distribuciji i prisutnosti na književnoj i široj kulturnoj sceni – decidirano tvrde u Ministarstvu kulture
07. veljače 2018. u 12:23 0 komentara 273 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Razlozi za nefinanciranje časopisa Gordogan nisu ni estetske ni sadržajne prirode, nego višegodišnje neuredno izvršavanje obveza (neredovito izlaženje i manjkava izvješća), tvrde u Ministarstvu kulture koje smo pitali zašto su odbili dati potporu tom uglednom časopisu. Zanimalo nas je zašto potporu nisu dobili časopisi poput Quoruma li Libre libere, a odgovor je bio sličan.

Nina Koržinek Obuljen Kritizirali ministricu Obuljen: Napadaju me neprofitni mediji iako radim bolje od Hasanbegovića

Sukob interesa u Vijeću?

– Svi pobrojeni časopisi imali su ne samo probleme oko (održavanja) kvalitete već prije svega probleme u redovitosti izlaženja, distribuciji i prisutnosti na književnoj i široj kulturnoj sceni – decidirano tvrde u Ministarstvu kulture ističući da je njihovo Vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost iznimno senzibilizirano za časopisnu tradiciju.

Glavni urednik Gordogana Branko Matan tvrdi da pet godina zaredom uredno objavljuje Gordogan unutar roka, da na vrijeme predaju kompletna financijska izvješća i da im slijedom toga Ministarstvo isplaćuje dvadeset posto od odobrenog iznosa potpore što se desilo i prije pet tjedana za dvobroj iz 2017. Matana posebno ljuti što je Gordogan izašao 14. prosinca, dok je odluka o njegovu daljnjem nefinanciranju objavljena 19. prosinca prošle godine.

– Znači li to da su članovi Vijeća odlučivali o Gordoganu a da u rukama nisu imali novi broj – pita Matan ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, a smeta mu da je član Vijeća akademik Krešimir Nemec, koji je i glavni urednik Akademijina časopisa Forum, koji je za ovu godinu dobio 190.000 kuna potpore.

– Urednik jednog časopisa odlučuje o drugim časopisima, pa i o svojemu. Posrijedi je očit sukob interesa i pitamo ministricu zbog čega je odobrila takav sastav povjerenstva koji na sve odluke povjerenstva baca tešku sjenu i zapravo ih čini nelegitimnima – izjavio je na predstavljanju Gordogana u petak Matan. U Ministarstvu tvrde da se svi članovi Vijeća koji su na bilo koji način uključeni u realizaciju bilo kojeg od prijavljenih programa izuzimaju iz vrednovanja, tj. konkretno napuštaju prostoriju u trenucima rasprave i glasanja.

– Akademik Nemec je potpuno postupio na taj način kad je bilo govora o financiranju Foruma – tvrde u Ministarstvu.

No, Nemec i još jedan član Vijeća Ivica Matičević nedavno su spomenuti i na sastanku Povjerenstva za sukob interesa. Protiv njih je podnesena prijava kolega književnika jer su u Vijeću, a Nemec je glavni urednik Foruma, a Matičević glavni urednik Male knjižnice DHK. Povjerenstvo je prijavu odbilo jer članovi Vijeća nemaju status dužnosnika.

U Ministarstvu kulture tvrde da godišnje odobravaju oko četiri milijuna kuna za časopise i elektroničke publikacije.

– To je u našim okvirima velik novac. Ove su godine financirana 44 tiskana časopisa i 20 elektroničkih publikacija. Na žalost, veći broj tih časopisa, naročito tiskanih, rijetko i teško dolazi do čitatelja. U oskudnoj knjižarskoj mreži dostupan je vrlo mali broj časopisa, korisnici narodnih knjižnica do njih mogu doći vrlo iznimno, osim u najvećim gradovima, a čak ni to nije pravilo. Neki od tih časopisa vezani su za manje sredine i u njima su prepoznati, ali u ostatku Hrvatske do njih se i ne može doći iako su često vrlo solidne kvalitete – ističu u Ministarstvu te žale da je većina sufinanciranih časopisa svedena na jedan ili dva dvobroja godišnje, odnosno na svezak ili dva u cjelogodišnjem periodu.

Teško dolaze do čitatelja

– Kad potporu od 20.000 kuna za jedan dvobroj godišnje usporedite s prosječnom potporom za izdavanje knjiga, proizlazi da su časopisi ipak u povoljnijoj poziciji. Naravno da rad na časopisu pretpostavlja drugačije aktivnosti od onih koje se odnose na izdavanje knjiga, ali gubljenjem redovitosti ritma izlaženja, tj. svođenjem na godišnjake, i taj rad poprima drugačiji karakter. Prema svojoj dinamici objavljivanje mnogih časopisa u Hrvatskoj danas više nalikuje objavljivanju zbornika ili godišnjaka – zaključuju u Ministarstvu kulture. U međuvremenu ministrica kulture dobiva poruke brojnih intelektualaca koji oštro kritiziraju njezinu odluku o nefinanciraju Gordogana nazivajući je kulturnom sramotom.

Upitan opstanak Novi Gordogan posvećen je hrvatskim grbovima, a kao jedan od autora ističe se i Ivo Sanader! IZMJENE ZAKONA Nakon HAVC-a i muzeja, regulirat će djelovanje kazališta i umjetnika Ladislav Ilčić Ministarstvo kulture Kulturnjaci strahuju da će Ilčić protežirati svoje istomišljenike
Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.