Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promocija

„Književnost moj život“ nova je knjiga Branislave Zaradić

Branislava Zaradić
arhiva VL
15.10.2010.
u 14:28

Govoreći o autorici knjige kao „posrednici kulture i jezika“ među Hrvatima u dijaspori i matičnoj zemlji, akademik Benčić je predstavio strukturu građe te stilsku i sadržajnu dorađenost knjige.

„Književnost moj život“, naslov je prve knjige bivše lektorice hrvatskog jezika na Bečkoj slavistici i bivše predsjednice bečkog ogranka Matice Hrvatske mr. Branislave Zaradić, koja je u četvrtak navečer predstavljena u Hrvatskom centru u Beču.Predstavili su je urednik knjige Petar Tyran, recenzent akademik Nikola Benčić koji je napisao uvodnu riječ i sama autorica Zaradić čitanjem ulomaka. Izbor materijala za knjigu potpisuje Ante Mate Ivandić.

- Riječ je o zborniku eseja i prikaza djela poznatih hrvatskih književnika uključujući i one iz iseljeništva, odnosno „stare dijaspore“, dakle i Gradišćanske Hrvate, rekao je Tyran.

Istakao je kako je glavni cilj i zadaća izdavača ove knjige, Hrvatskog štamparskog društva u Željeznom, bila da pripadnicima hrvatske nacionalne manjini u Austriji, ali i u susjednoj Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj te svim ostalim Hrvatima olakša pristup hrvatskoj književnosti.

Govoreći o autorici knjige kao „posrednici kulture i jezika“ među Hrvatima u dijaspori i matičnoj zemlji, akademik Benčić je predstavio strukturu građe te stilsku i sadržajnu dorađenost knjige po poglavljima, od razvoja bečke slavistike i Zaradičkinih sjećanja na zagrebačkog i bečkog profesora Josipa Hamma i akademika prof. Radoslava Katičića, preko predstavljanja različitih tema iz hrvatske književnosti i djela živućih hrvatskih autora poezije i proze te vlastitog obiteljskog književnog kutka do hrvatskih pjesnika u Gradišću, književnih ostvarenja neafirmiranih hrvatskih pjesnika i kritika autoričinog rada na bečkom Sveučilištu i u ogranku MH.

Branislava Zaradić rođena je 1932. godine u Lovreću kraj Imotskog. Gimnaziju je završila u Splitu, a Filozofski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1967. do umirovljenja 1997. godine predaje na Bečkom sveučilištu – Institut za slavistiku, hrvatski jezik i književnost, poznavanje zemlje i kulture, metodiku nastave i stilistiku. Od 2000. do 2002 je potpredsjednica, a od 2002. do 2008. godine predsjednica Matice Hrvatske u Austriji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije