Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

„Književnost moj život“ nova je knjiga Branislave Zaradić

Govoreći o autorici knjige kao „posrednici kulture i jezika“ među Hrvatima u dijaspori i matičnoj zemlji, akademik Benčić je predstavio strukturu građe te stilsku i sadržajnu dorađenost knjige.
15. listopada 2010. u 14:28 0 komentara 48 prikaza
Branislava Zaradić
Foto: arhiva VL

„Književnost moj život“, naslov je prve knjige bivše lektorice hrvatskog jezika na Bečkoj slavistici i bivše predsjednice bečkog ogranka Matice Hrvatske mr. Branislave Zaradić, koja je u četvrtak navečer predstavljena u Hrvatskom centru u Beču.Predstavili su je urednik knjige Petar Tyran, recenzent akademik Nikola Benčić koji je napisao uvodnu riječ i sama autorica Zaradić čitanjem ulomaka. Izbor materijala za knjigu potpisuje Ante Mate Ivandić.

- Riječ je o zborniku eseja i prikaza djela poznatih hrvatskih književnika uključujući i one iz iseljeništva, odnosno „stare dijaspore“, dakle i Gradišćanske Hrvate, rekao je Tyran.

Istakao je kako je glavni cilj i zadaća izdavača ove knjige, Hrvatskog štamparskog društva u Željeznom, bila da pripadnicima hrvatske nacionalne manjini u Austriji, ali i u susjednoj Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj te svim ostalim Hrvatima olakša pristup hrvatskoj književnosti.

Govoreći o autorici knjige kao „posrednici kulture i jezika“ među Hrvatima u dijaspori i matičnoj zemlji, akademik Benčić je predstavio strukturu građe te stilsku i sadržajnu dorađenost knjige po poglavljima, od razvoja bečke slavistike i Zaradičkinih sjećanja na zagrebačkog i bečkog profesora Josipa Hamma i akademika prof. Radoslava Katičića, preko predstavljanja različitih tema iz hrvatske književnosti i djela živućih hrvatskih autora poezije i proze te vlastitog obiteljskog književnog kutka do hrvatskih pjesnika u Gradišću, književnih ostvarenja neafirmiranih hrvatskih pjesnika i kritika autoričinog rada na bečkom Sveučilištu i u ogranku MH.

Branislava Zaradić rođena je 1932. godine u Lovreću kraj Imotskog. Gimnaziju je završila u Splitu, a Filozofski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1967. do umirovljenja 1997. godine predaje na Bečkom sveučilištu – Institut za slavistiku, hrvatski jezik i književnost, poznavanje zemlje i kulture, metodiku nastave i stilistiku. Od 2000. do 2002 je potpredsjednica, a od 2002. do 2008. godine predsjednica Matice Hrvatske u Austriji.

SEZONA TERASA
Hrvatski grad kafića: Da ih obiđete sve trebalo bi vam 14 dana. I svaki dan treba sjesti u 14 kafića...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.