Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bondove djevojke

James Bond od 1962. promjenio je 56 djevojaka, a osim seks-simboli pokušale su biti i feministkinje

James Bond (1)
Foto: vl
1/9
09.04.2020.
u 10:49

Utjelovile su ih neke od najljepših glumica na svijetu poput Monice Bellucci, Eve Green, Denise Richards, Claudine Auger, Britt Ekland, Carole Bouquet, Kim Basinger, Grace Jones, Sophie Marceau, Olge Kurylenko...

“S velikom tugom javljamo da nas je napustila Honor Blackman. Umrla je prirodnom smrću u krugu svoje obitelji u britanskom Lewesu. Uz to što je bila obožavana majka i baka, Honor je bila glumica izrazito produktivnog kreativnog talenta, s izuzetnom kombinacijom ljepote, pameti i fizičkih vještina, sa svojim jedinstvenim glasom i radnom etikom”, stoji u priopćenju o smrti dive koju će filmski svijet upamtiti kao vrsnu kazališnu, filmsku i televizijsku glumicu. Maestralno je odigrala Pussy Galore u trećem filmu o Jamesu Bondu “Goldfinger” iz 1964., možda i najboljem filmu iz serijala o agentu 007, uz Seana Conneryja u glavnoj ulozi.

Bila je jedna od prvih Bondovih djevojaka, kako ih nazivaju, zanosnih i intrigantnih, a utjelovile su ih neke od najljepših glumica na svijetu poput Monice Bellucci, Eve Green, Denise Richards, Claudine Auger, Britt Ekland, Carole Bouquet, Kim Basinger, Grace Jones, Sophie Marceau, Olge Kurylenko. Lista je poduža. Poznato je, naime, da Bond mijenja djevojke kao čarape – njih 56 od 1962. godine naovamo.

Ne samo predmetom masovne požude, Bondove djevojke tijekom desetljeća bile su teme brojnih socioloških studija, pa tako dr. Lisa Funnell navodi kako Bondove seksualne partnerice djeluju kao sredstvo za potvrđivanje njegove muškosti. “Upuštajući se u seksualne odnose s njima kako bi uspješno priveo misiju kraju (žene su u ovom slučaju shvaćene kao “sredstva” s pomoću kojih Bond može postići svoj cilj budući da lako padaju na njegov šarm) ili pak nakon što uspješno obavi misiju (žene su nagrada za dobro obavljen posao, pri čemu je posebno istaknuta objektivizacija njihovih likova), Bond istovremeno potvrđuje svoju muškost”, navodi prof. Funnell, a upravo je zbog spomenutih odnosa Bonda sa ženama serijal često prozivan seksističkim i mizoginim.

Autorima serijala zamjera se objektivizacija, marginalizacija i ranjivost ženskih likova, dok s druge strane serijal veliča muškost u liku Jamesa Bonda koji predstavlja prototip muškarca s čvrstim stereotipnim muškim stavovima.

No sve to nikada nije dovelo u pitanje popularnost filmskog lika Jamesa Bonda koji planetarnu slavu velikim dijelom može zahvaliti upravo atraktivnim i istaknutim ženskim likovima, kojima je pak uloga u serijalu o tajnom agentu koji voli piti martini i voziti Aston Martin uvelike pomogla da lansiraju svoje karijere te da ostanu vječne pop-kulturne referencije. Jer, one su godinama kasnije, kao inteligentne žene od krvi i mesa sa skrivenim ožiljcima i tajnama, gradile puteve svojim, što zapaženim filmskim ulogama, što privatnim životima u kojima su se ostvarile kao majke, ali i društvenim aktivizmom, borbom za rodnu ravnopravnost, prava životinja ili su pak figurirale kao modne ikone. I tako od prve Bondove djevojke, Ursule Andress, koja je proglašena najseksi Bondovom djevojkom u anketi magazina The Sun. U kultnoj sceni prvog filma serijala “Dr. No”, u ulozi Honey Ryder pojavljuje se izlazeći iz mora u bijelom, oskudnom bikiniju koji ističe njene ženstvene atribute. Međutim, Honey nije tipična djevojka – oko struka nosi remen na kojem stoji bodež, čime odašilje poruku da nije ranjiva, već više nego sposobna obraniti se.

Barbara Bach, junakinja filma “Špijun koji me volio” iz 1977., ostala je pod svjetlima reflektora udajom za bubnjara Beatlesa Ringa Starra s kojim je i danas u braku dugom 38 godina, a punokrvni rokerski život bio joj je obilježen čestim posjetima rehabilitacijskim centrima.

Halle Berry, koja je utjelovila Jinx u filmu “Umri drugi dan”, postala je pak sinonim za borbu protiv obiteljskog nasilja, nakon što je hrabro progovorila o udarcima koje je primala u djetinjstvu, ali i od vlastitog partnera u zrelim godinama, čime je pokrenula cijelu lavinu javnih ispovijesti poznatih i nepoznatih žena. Britanska glumica Jane Seymour, koja se proslavila ulogom Bondove djevojke u filmu “Živi i pusti umrijeti”, kasnije je napravila iznimnu karijeru kao liječnica u popularnoj seriji “Žena vrač”, a za svoja je postignuća dobila nagradu Emmy i dva Zlatna globusa. Ima i svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih, a nedavno se, u 68. godini, fotografirala za Playboy!

Zahvaljujući bujanju emancipacije i feminizma, Bond-djevojke su evoluirale i postale ravnopravnije junaku, na filmu kao i u stvarnom životu. Blistavi primjer za to je i životni put upravo preminule Honor Blackman, kojoj je za ulogu u Bondu koristilo znanje džuda koji je učila u najstarijoj europskoj školi japanskih borilačkih vještina. Pojavom je bila toliko impresivna da je i unatoč dobi – već je imala 35, pet više od Conneryja – s lakoćom dobila ulogu u “Goldfingeru”. Cijeli je život bila članica Liberalnih demokrata, politički aktivna, a žestoko je kritizirala svog partnera Seana Conneryja jer živi u poreznoj oazi (Bahami) i ne plaća porez državi od koje je dobio viteški naslov.

Premda je premijera novog Bonda “No Time do Die” odgođena zbog pandemije, lik Bonda, kako je najavljeno, neće više biti isti u eri pokreta #MeToo, već u skladu s vremenom u kojemu živimo i kampanjama protiv seksualnog uznemiravanja na radnome mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije