Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 87. godini

Preminuo njemački nobelovac Günter Grass

 Günter Grass
Foto: Reuters/PIXSELL
13.04.2015.
u 11:40

U Njemačkoj je Grass uživao veliki ugled te je često komentirao političke i društvene događaje. Nedavno je tako izjavio da je Treći svjetski rat već počeo

U osamdeset i sedmoj godini života u gradu Lübecku umro je njemački nobelovac Günter Grass. Bio je romanopisac, dramski pisac i pjesnik, ali i kroničar i kritičar njemačkog društva. Studirao je kiparstvo, bavio se grafikom. Prvi roman "Limeni bubanj" osvojio je pažnju kritike i publike. U središtu njegove literarne pozornosti često je bio njegov rodni grad Gdanjsk, tj. Danzig.

Njegova drama "Plebejci uvježbavaju ustanak" izvođena je u zagrebačkom Teatru ITD. Među važnijim Grassovim djelima su i roman "Lumbur", "Štakorica", "Zloslutni glasovi", "Prostrano polje", ali i dokumentarna proza "Moje stoljeće". Među hrvatskim prevoditeljima Grassa ističe se Snješka Knežević. Veliku pažnju Grass je izazvao priznanjem da je bio u oružanim snagama SS-a, o čemu je pisao u knjizi "Dok ljuštim luk" koju je objavio VBZ. Isti izdavač objavio je i Grassovu "Kutiju" te "Zloguke žabe".

U Njemačkoj je Grass uživao veliki ugled, te je često komentirao političke i društvene događaje. Nedavno je tako izjavio da je Treći svjetski rat već počeo. Zbog pjesme u kojoj se obrušio na izraelsku politiku, u toj je zemlji postao persona non grata. Desetljećima je bio pobornik njemačke Socijaldemokratske partije, ali se razišao i s njima. 

Prema Grassovom romanu "Limeni bubanj" njemački režiser Volker Schlöndorff snimio je i film koji je dobio Oscara, a djelomično je snimljen i u Zagrebu. 

>> G. Grass: Europo, bez Grčke ćeš bezdušno odumrijeti!

>> G. Grass: Kažete da ste demokrati, a zabranjujete mi dolazak?!

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
08:23 14.04.2015.

da stvrano je govorio...i to svašta...sjećam se kak je govoril protiv Hrvatske , da ju netreba priznati , da je to neznam kakva tvorevina....a pod stare dane je priznal da je bil u SS trupama i da mu je kao žal....koji licemjer..o mrtvima ništ lošega ali...jbg

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:57 13.04.2015.

Pokoj mu duši, jedan od rjetkih književnika nobelovaca koji je naglas govorio ono šta stvarno i misli....

BA
bakulušić
19:03 14.04.2015.

Hoće li Vučić i Nikolić na sprovod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije