Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nobelovac pjeva

G. Grass: Europo, bez Grčke ćeš bezdušno odumrijeti!

Gunter Grass
AFP/ PIXSELL
27.05.2012.
u 17:00

Grass u pjesmi podsjeća da je Grčka kolijevka europske civilizacije bez koje ne može biti ni prave Europe

Ni dva mjeseca nakon što je objavio kontroverznu pjesmu "Ono što treba reći", kojom je uvrijedio gotovo cijeli židovski svijet i dobio zabranu ulaska u Izrael, njemački nobelovac Günter Grass objavio je novu pjesmu kojom se obračunava s Angelom Merkel i službenom njemačkom i europskom politikom prema Grčkoj. U pjesmi "Europska sramota", objavljenoj u subotu u Süddeutsche Zeitungu, Grass je u 24 stiha kritizirao odnos Europe prema prezaduženoj Grčkoj.

Antigona nosi crninu

Grass u pjesmi podsjeća da je Grčka kolijevka europske civilizacije bez koje ne može biti ni prave Europe.

"Kaosu blizu, jer tržištu ne treba, daleko smo od zemlje što kolijevku nam dade", pjeva Grass koji je nedavno završio u bolnici zbog srčanih problema.

Grass, jedan od najutjecajnijih njemačkih ljevičara, uvijek je išao protiv dominantnih struja i svoj glas dizao u obranu onih koje svi napadaju. Kao umjetnika i čovjeka od pera i riječi teško ga pogađa drama koju proživljava narod koji je Europi dao najveće pisce i mislioce.

"Prkoseći ti, Antigona nosi crninu, u tugu obučen narod je cijeli, čiji ste gosti rado bili".

Grassa osobito pogađa i to što su financijski moćnici grčki kreditni rejting odavno pospremili "u smeće".

"Nađoste sve što duhom tražiste, a sad vas odbaciše i smećem prozvaše", napisao je Grass.

Njemački nobelovac ne skriva oduševljenje posljednjim rezultatima grčkih izbora iz kojih je progovorio bijes građana i protivljenje dosad neviđenim mjerama štednje po diktatu EU i MMF-a, koje se provode pod budnim okom europskih povjerenika i zemlju guraju u kaos.

Grassu je mio veliki uspjeh ljevičara koji se zalažu za ostanak u monetarnoj uniji, ali uz potpuno novu politiku koja neće samo stezati remen.

"Pijte konačno, pijte! Vrište pobornici povjerenika, no Sokrat čašu ljutito prepunu vrati".

Pjesnikovo proročanstvo

Svoju pjesmu Grass završava proročanstvom – ako Grčku izbace iz eurozone, bit će to i kraj Europe.

"Odumrijet bezdušno ti ćeš bez zemlje čiji duh te, Europo, osmislio", zaključuje Günter Grass.

Ključne riječi

Komentara 33

K1
k1milica
21:32 27.05.2012.

sramota pa kako se samo usudjuje pisati pjesme.....bravo maestro!!!

RA
raspad
17:44 27.05.2012.

Grass je bio i ostao velicina svjetskog domena

NE
Nemrdaj
17:25 27.05.2012.

Koliko god bio plemenit Gunterov sentiment, ovdje je promašen. Europa ne može bez klasične Grčke, domovine govornika i filozofa, dok je moderna Grčka balkanska satrapija koja se sama uvalila u dugove. Da je ovdje riječ o Hrvatskoj, gospodin Grass ne bi ni uhom strignuo, dok se Grčka i dalje vadi na svoje slavne pretke, kojima nije ni do koljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije