Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
verbalni rat

G. Grass: Kažete da ste demokrati, a zabranjujete mi dolazak?!

Nobelovac Gunther Grass
Reuters/ PIXSELL
12.04.2012.
u 21:01

Već mi je bio zabranjen ulazak u DDR i Burmu, ali to su klasične diktature. Da će takvo što učiniti Izrael, nisam mogao ni pomisliti, piše Grass

Verbalni rat između njemačkog nobelovca Güntera Grassa s jedne, i predstavnika Države Izrael s druge strane bjesni već nekoliko dana i ne pokazuje znakove smirivanja. Usporedbe s nacistima ili agentima istočnonjemačke tajne službe pljušte na sve strane. Nakon što je Grass prije nekoliko dana u listu Süddeutsche Zeitung objavio svoju poemu “Što izrečeno biti mora” u kojoj upozorava da bi Izrael mogao uništiti cijeli iranski narod, ali i kritizira Njemačku zbog nedavne prodaje nuklearnih podmornica Tel Avivu, službeni Izrael proglasio je Grassa nepoželjnom osobom i zabranio mu ulazak u Izrael.

Političari protiv Grassa

- U životu mi je tri puta bio zabranjen ulazak na područje neke zemlje. Jasno mi je da su mi ulazak svojedobno zabranili DDR i Mijanmar kao klasične diktature, ali da će takvo što učiniti Izrael, koji se predstavlja demokratskom zemljom, to nisam mogao ni pomisliti, kaže Günter Grass u svome tekstu koji je, kao odgovor izraelskom ministru vanjskih poslova i njegovoj zabrani ulaska, jučer objavljen u njemačkim medijima.

Inače, zbog već poznate njemačke hipoteke prošlosti, gotovo su svi njemački političari, od lijevih do desnih, stali u ovom sporu na stranu Izraela tvrdeći da nobelovac nije znao što piše i da “se petlja tamo gdje mu nije mjesto”. Predviđajući takav razvoj događaja, Grass je još u svojoj spornoj pjesmi objavio kako su ga zločini nacista prema Židovima i strah da bi ga mogli proglasiti antisemitistom spriječili od otvorene kritike Izraela, no, kako je ustvrdio, “sutra bi moglo biti prekasno, a Njemačka bi mogla pridonijeti uništenju cijelog iranskog naroda.” Osamdesetšestogodišnji nobelovac imao je još jedan razlog za oprez u trenutku dok je pisao o ovoj osjetljivoj temi. Iako je već godinama poznat kao moralna vertikala njemačkog društva, iako je u svojim djelima osuđivao nacizam i rasne progone, prije nekoliko godina u svojoj je autobiografiji priznao kako je potkraj Drugog svjetskog rata bio pripadnik Waffen SS postrojbi.

– Prijavio sam se kao sedamnaestogodišnjak u podmorničare, ali sam dospio u borbeni SS – tvrdio je Grass.

Rado će mu objasniti

Ni izraelska retorika prema Grassu nije ništa blaža.

– Kada Grass prestane pisati antisemitističke pjesme, objasnit ću mu rado u nekoj neutralnoj zemlji zašto Nijemac koji je dobrovoljno služio u Himmlerovim postrojbama nema pravo posjetiti zemlju naroda koji je htio uništiti – kaže ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Yishai.

Ključne riječi

Komentara 15

OL
olovka
23:04 12.04.2012.

Izrael i demokratija ???

K1
k1milica
07:00 13.04.2012.

sad bi ministru policije trebali dat nobelovu ako ne za kjizevnostono bar za mir

OB
-obrisani-
21:34 12.04.2012.

Ministar policije bi \"objašnjavao\" piscu ? Taj smo film već negdje vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije