Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
album "jada jada"

Imaginacija, otvorenost i ranjivost kakva se rijetko susreće u domaćoj glazbi

31.08.2021.
u 11:19

Klinika Denisa Kataneca reizdala je prošlogodišnji album na vinilu.

Vinilno reizdanje prošlogodišnjeg albuma “Jada jada” Klinike Denisa Kataneca jedan je od važnih trenutaka domaće scene. Ponajprije zbog toga što se radi o jednom od najzanimljivijih prošlogodišnjih albuma koje šira publika vjerojatno nije čula, a sad ima priliku za to ako voli vinile i gramofone više od digitalnih platformi.

Paradoksalno, možda će se neki sada “pomučiti” i skočiti do trgovine pločama, kad već nisu stisnuli “klik” i čuli začudnu “Jadu jadu”, kojom je jedan od najzanimljivijih mlađih domaćih autora i izvođača, premda svira već desetak godina, skupa s bendom sustigao i preskočio sam sebe. Desetogodišnji rad Denisa Kataneca dobio je albumom “Jada jada” primjeren završetak, ili bolje reći novi početak, kojim je pokazao što znače nezaustavljiva beskompromisnost i uzbudljivost. Unatoč mnogim pomaknutim i ambicioznim autorskim detaljima, nije to više ni alter-rock, nego prilično razumljiva glazba, mada je nezahvalno domaće tržište znalo okrenuti leđa i prihvatljivijim pojavama od Kataneca.

No na albumu “Jada jada” radi se o intuitivnoj glazbi, sjajno odsviranoj i produciranoj, pa je može osjetiti i prihvatiti većina onih koji se plaše žanrovskih odrednica kao što su indie-rock ili gothic-folk. Doduše, valja reći da je Katanec ambiciozan autor, ali i “čudan” pjevač specifične boje glasa i interpretacije koja vas može odbiti. No ako prijeđete preko tog detalja, uhvatit će vas u svoj koloplet imaginacije, sjajnih tekstova, otvorenosti i ranjivosti kakva se rijetko susreće na domaćoj sceni. Baš ta posebnost, neukalupljenost i slobodoumnost glavna je prednost albuma koji vas s 11 pjesama vodi na putovanje oko vas i u vama, a ponajviše u autorski svijet Denisa Kataneca. Mnoge zamisli i poetske ili sviračke bravure kojima je album popunjen uobličene su u odlično artikuliranu produkciju i svirku pratećeg benda (Branimir Norac gitara i klarinet, Karlo Cmrk bas, Vinko Vujec bubnjevi i Eleonora Hill violina i prateći vokali).

Osobno me Katanecova neukalupljenost podsjetila na Marka Brecelja kad je s Ivanom Volarićem Feom izvodio svoj pomaknuti autorski program u Lapidariju početkom osamdesetih. Mada, valja ponoviti, “Jada jada” pažljivo je osmišljen i izveden te nimalo neprohodan album iole ambicioznijem slušatelju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije