Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju: Božidar Petrač

I lijeve i desne vlasti deset godina stvaraju duhovnu pustoš

Božidar Petrač
Marko Lukunić/PIXSELL
20.06.2014.
u 11:50

Božidar Petrač po drugi je put izabran za predsjednika Društva hrvatskih književnika

        Božidar Petrač drugi je put zaredom izabran za predsjednika Društva hrvatskih književnika. U svom govoru na skupštini bio je iznimno kritičan.

Tvrdite da se već deset godina marginaliziraju najznačajnije institucije hrvatske kulture, među njima i DHK. Znači li to da vam je svejedno sjede li u Banskim dvorima lijeve ili desne koalicije?

Osobno me ne zanimaju ni lijeve ni desne opcije koje u posljednjih desetak godina vladaju ovom zemljom stvarajući duhovnu i svaku drugu pustoš. Tzv. desna opcija uništila je određene kulturne programe koji su bili tijesno povezani s prevođenjem klasika europskih i svjetske književnosti. Najgore je prošlo Društvo hrvatskih književnih prevoditelja. Najbitnijim smatram svako pomanjkanje hrvatskoga osjećaja za kulturnu politiku naše zemlje.Ponovit ću: DHK ne zanimaju ni lijevi ni desni, zanimaju nas književne i umjetničke vrednote, zanima nas vrsnoća hrvatske književnosti, vrednovanje naše književne baštine i prijevodi visoko kvalitetnih djela europskih književnosti i svjetske literature. To je, na žalost, danas prepušteno svojevolji određenih nakladničkih kuća i nekompetentnih djelatnika u Ministarstvu kulture.

Koji su vaši časopisi u opasnosti zbog smanjenja proračunskih potpora?

DHK-u Ministarstvo kulture iz godine u godine smanjuje financijske sredstva. Da, marginalizira nas, zajedno s poslušnicima koji rade kao urednici i priležnici HRT-a. Nemam riječi kojima bih mogao opisati takvo prešućivanje i takav diskriminatorski odnos. Znam da poznajete ne samo literaturu nego i glazbu i film. Nikada nisam bio u takvoj situaciji da bi ministarstvo na takav način vrednovalo kulturne programe ne samo naše nego i drugih umjetničkih udruga i društava. Kao da im je mrsko podupirati sve ono što ima predznak “hrvatski”.

Zašto tvrdite da Ministarstvo kulture favorizira Hrvatsko društvo pisaca?

Ne moram ja ništa tvrditi; meni je osobno HDP udruga koju cijenim i koja promiče hrvatsku književnost, uza sve njegove potpore, tzv. regionu. Ni protiv toga nemam ništa. Neka cvjeta tisuću cvjetova, no neka raspodjela sredstava bude pravedna i lišena svakoga stranačkoga nepotizma.

Hoće li ove jeseni konačno početi isplata naknada za pravo javne posudbe?

Kako iz svih potpisanih dokumenata proizlazi, od jeseni započet će konačno isplata naknade za javnu posudbu. Temeljni kriteriji naknada bit će Pravilnik koji smo usuglasili sa svim relevantnim udrugama, uključujući i HDP. Ako to kojim slučajem izostane, krivnja će biti isključivo na Ministarstvu kulture.

Neki vaši članovi, oni koji su bili samostalni umjetnici i imaju niske mirovine, socijalno su ugroženi. Kako im pomoći?

Potpisali smo zajedničku izjavu DHK, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i HDP kojom tražimo da se umirovljenim članovima spomenutih udruga, ali i drugim umjetnicima, odobri dodatak – riječ je o nekih tristo do petsto kuna – no naša izjava/molba nije još uvijek naišla ni na kakvu reakciju trenutačnih vlasti.

Manifestaciju Noć knjige nazvali ste uvoznom dosjetkom iz komercijaliziranog zapadnog svijeta. Ali, ove je godine i DHK sudjelovao u toj manifestaciji?

Sudjelovali smo u manifestaciji Noć knjige. No moram reći da se nijedna medijska kuća, uključujući HRT kao tzv. javna televizija, ni riječju nije osvrnula na Dan hrvatske knjige koji se održava 22. travnja. Pametnomu dosta! Iskreno sam mislio da će, budemo li sudjelovali u Noći knjige, hrvatski mediji barem spomenuti Dan hrvatske knjige, dan na koji je Marko Marulić završio svoj velebni spjev Judita, kojom objavom u pravom smislu riječi započinje hrvatska autorska književnost. To se nije dogodilo. Na kraju želim reći da sam duboko razočaran odnosom koji prema hrvatskoj kulturi i DHK promiče Ministarstvo kulture. To je doista sramotno.     

Ključne riječi
dhk

Komentara 1

SM
stari_mačak
20:03 20.06.2014.

Oba društva, ono hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo pisaca zajedno dobivaju od države (godišnje) gotovo sve zajedno oko 10 milijuna kuna, od čega Društvo hrvatskih književnika 40 tisuća kuna godišnje ubire samo za svoj sanitarni čvor. O kakvoj to marginalizaciji govori gospodin Petrač?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije