Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WHW u Beču

Hrvatske kustosice u Kunsthalle priredile izložbu o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru

04.03.2020.
u 14:06

Članice WHW-a imenovane su direktoricama jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost u ožujku 2019. godine, izabrane su između 80 kandidata, a ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi kolektiv.

U nedjelju 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, kustoski kolektiv WHW u Kunsthalle Wien otvara svoju prvu izložbu "…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru" uz nastup umjetnika Tima Etchellsa, Marlene Streeruwitz i Wiener Grippe / KW77 te Hora 29. Novembar.

U izložbenim prostorima Kunsthalle Wien, na Karlsplatzu i u Museumsquartieru, predstavit će se radovi četrdesetak umjetnika, umjetnica i umjetničkih kolektiva te će se odvijati različiti umjetnički programi s kojima se započelo još u pripremnom razdoblju izložbe.

Naziv izložbe "…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru" citira libanonskog autora Bilala Khbeiza koji piše po čemu se sve razlikuju snovi ljudi s globalnog juga i onih sa zapada.

1/6

Prema Khbeizu sam popis tih stvari – kruh, vino, auti, sigurnost i mir – definirao je ideju „dobrog života“, nedokučivog u velikom dijelu svijeta. Gotovo dva desetljeća kasnije, ove osnovne stvari sve više počinju izmicati i ljudima u dijelovima svijeta gdje su se one nekad podrazumijevale.

Klimatske promjene dovode u pitanje nastavak života na zemlji, ekološka katastrofa se ubrzava, povjerenje u dobronamjernost kapitalizma izgubljeno je nakon sloma 2008.

Ipak, izložba nije priznavanje poraza niti mračna kritika svega onoga što u svijetu ne valja, već naprotiv, umjetnici i umjetnička djela zastupljeni u njoj nastoje iznova promišljati „dobar život“ kao kolektivno i individualno iskustvo, naglašavaju kustosice WHW-a.

Članice WHW-a imenovane su direktoricama jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost u ožujku 2019. godine, izabrane su između 80 kandidata, a ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi kolektiv.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije