Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
julia klier

Hrvatska redateljica slavi s prvom nagradom na festivalu u Potsdamu

Internationale filmschule Koln
12.08.2021.
u 11:10

Redateljica Julia Klier osvojila je prvu nagradu za seriju "Tinika" na studentskom filmskom festivalu u Potsdamu, na kojem se natječu projekti svih njemačkih filmskih škola, priopćeno je u srijedu.

"Tinika", koju je javnost upoznala prije pola godine kada je osvojila prvu nagradu UFA Fiction, ujedno je i jedini projekt čija radnja nije smještena u Njemačku.

Serija je inspirirana stvarnim događajima s početka devedesetih godina prošlog stoljeća iz Hrvatskog zagorja, a u centru zbivanja je 14-godišnja Valentina, koja se priprema za sakrament potvrde. Priča obrađuje neugodna i zastrašujuća iskustva koje mlada djevojka doživi u svojoj zatvorenoj okolini.

Perspektivna redateljica Julia Klier, rodom iz Ludbrega, diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Nakon stjecanja diplome režirala je u varaždinskom HNK predstavu „Mala princeza”, a potom, uz ino, i predstavu Dežgracija u teatru Vidra u Zagrebu.

Tijekom postdiplomskog studija na Međunarodnoj filmskoj školi u Kölnu stvorila je „Tiniku“ koja osvaja sve više međunarodnih priznanja.

Nagrađena Tinika je kombinacija dječje perspektive, magičnog mišljenja i racionalizacije nerazumljivog. Priča koja kombinira vjersko licemjerje s bogobojaznim, uz potisnuto življenje ograničeno davno određenim i nametnutim pravilima. U današnjem obilju inovativnih serija žanrovi postaju fluidniji, zbog čega su ton i emocije selektirajući element. "Tinika" je poetična, mračna i melankolična, kaže se.

Julia Klier je pozvana da sudjeluje u programu Series Mania Instituta pod imenom "Eureka Series" koji je vezan uz najveći serijski festival kontinentalne Europe, Series Maniju, zahvaljujući pozornosti koju je stekla „Tinikom“.

Klier trenutno radi paneuropsku seriju smještenu većim dijelom u romsku zajednicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije