Naslovnica Kultura Knjige

Horvat ekskluzivno objavio i desetak faksimila sa Štulićevim pjesmama

Na predstavljanju knjige na Interliberu govorili su glazbenik Dino Šaran, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, Hrvoje Horvat, Borivoj Radaković i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.
18. studenoga 2018. u 16:54 15 komentara 3426 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/15

Točno u 15 sati kada je na Wembleyu počinjala utakmica hrvatske i engleske nogometne reprezentacije, na glavnoj pozornici Interlibera u šestom paviljonu započelo je i predstavljanje nove knjige glazbenog kritičara i kolumnista Večernjeg lista Hrvoja Horvata "Štulić biografija" koju je objavio Večernji list.

ne propustite I Dino Šaran na predstavljanju knjige "Štulić: biografija" na Interliberu

Horvat je prije nekoliko godina već objavio biografiju frontmena grupe Azra pod naslovom "Fantom slobode", ali ta je knjiga odavno rasprodana. Sada ljubitelji Štulića mogu pročitati dopunjeno izdanje u kojem je Horvat po prvi puta ekskluzivno objavio i desetak faksimila sa Štulićevim pjesmama.

 | Autor :

- Na kioscima je već prodano tisuću primjeraka Horvatove knjige što znači da i dalje postoji veliki interes za Štulićem. Mi smo kao izdavači napravili dobar posao kada smo prihvatili Horvatovu ideju o ovoj knjizi - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Urednik knjige Žarko Ivković objasnio je da u knjiga ima 43 fotografije, ali i da je plod razgovora s dvadesetak Štulićevih
suradnika.

- Štulić je za Horvatovu knjigu "Fantom slobode" izjavio da je obično smeće. No, to je njegovo pravo. Horvatova nova knjiga je neautorizirana, jer Horvat nije tražio Štulićevu autorizaciju, ali je zbog toga i necenzurirana - istaknuo je Ivković.

Izgubljeno dugme Film o rokeru čija je smrt i danas misterij

- Nismo htjeli objaviti elitističku monografiju koja bi bila preskupa i nedostupna čitateljima, ali tvrdim da je tekst u knjizi elitan - rekao je Hrvoje Horvat i naglasio da "Johnny ima pravo reći što želi", pa ima pravo i na svoj poseban pogled na vlastitu prošlost, zbog kojeg dolazi do čestih nesporazuma kao što je i onaj najnoviji sa Šerbedžijom.

1 / 15

Književnik Borivoj Radaković rekao je da je Johnny Štulić kolosalan i u uspjesima i u promašajima.

- Kada su me prije nekoliko godina iz Nacionala pozvali da im napišem svoje mišljenje o Štulićevom prijevodu Homerove "Ilijade", napisao sam da je to strašno loš prijevod. Ima u njemu nekih duhovitosti, ali to je kolosalni promašaj. Ali, Štulić je takav. Ponekad je u reakcijama divan, pametan i pošten, a ponekad su mu misli utekle od logike. Horvatova knjiga o Štuliću je elegantan, smiren i
čestit posao. Horvat Štulića nije pretjerano hvalio, jer treba znati da je Štulić bio iznimno produktivan, pa sve njegovo nije moglo biti savršeno - veli Radaković kojeg je posebno zadivila i činjenica da je Horvat u Štulićevoj biografiji napisao divan esej o Novom valu i vremenu koje je Novi val iznjedrilo.

eksplozivna biografija Basnoslovan iznos: Johnny B. Štulić 80-ih je prijavio najveći dohodak u Zagrebu

Predsjednik Uprave Croatia recordsa Želimir Babogredac kontaktirao je sa Štulićem ne tako davno zbog autorskih prava, ali je i surađivao s njim u vrijeme postojanja Azre.

- Štulićev problem je što je ostao u drugom vremenu, a riječ je o dobrom tekstopiscu, instrumentalistu i kantautoru koji bi najrađe da se o njemu ne govori i da se o njemu ne piše - rekao je Babogredac.

 | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

Predstavljanju Štulićeve biografije pridružio se i Dino Šaran iz grupe Letu štuke koja je u subotu navečer imala koncert u prepunoj zagrebačkoj Tvornici.

sukob Na pomolu estradni rat? Šerbedžija: 'Stari smo prijatelji', Štulić: 'Rade mračno laže i izmišlja!'

- Glazba Beatlesa i Štulića su itekako utjecale na moju karijeru. Štulićevu glazbu sam prvi puta čuo u automobilu kada smo išli iz Sarajeva kod tetke u Split 1983. godine. Bio sam čitavo ljeto u Splitu ali se nisam kupao nego sam slušao Azrina dva albuma. Kasnije me Bregović upoznao sa Štulićem nakon koncerta u Sarajevu. Na mene su najveći dojam ostavile njegove dječje oči. Izgledao je kao dijete i odmah sam shvatio da smo si bliski - rekao je Šaran koji misli da je Štulić utjecao na nekoliko generacija, te da je njegova impulzivnost posljedica njegove kreativnosti.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Mirko224
  Mirko224:

  Na današnji dan, jugonostalgičari o bratstvu jedinstvu.Fuj.

 • barbaizamerike:

  Istina :Nostalgicari za Tugoslavijom sve organizirano iz Beograda sve povezano sa KOSom zamislite u 3 sata popodne tocno kad pocima utakmica Engleska -Hrvatska .Sramota

 • CROATE:

  U medijima sve vise prostora zauzimaju Jugonostalgicari!!!!!