Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Grafička posveta Mangelosu iz punk-pera Ivane Armanini

Projektom 'Mangelos vol.1' obilježit će tridesetu godišnjicu smrti legendarnog osnivača Gorgone.
21. prosinca 2017. u 12:00 0 komentara 182 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Kao jedan od ključnih osnivača grupe Gorgona, Dimitrije Bašičević Mangelos danas ima zasluženo mjesto u zagrebačkom MSU. Kao ključna osnivačica kolektiva Komikaze, Ivana Armanini i dalje živi na margini umjetničkog mainstreama. Dvoje samo naoko nespojivih umjetnika sada je ujedinjeno u strip “Mangelos vol. 1” čija će se promocija održati sutra u 13 sati u MSU, uz otvaranje izložbe strip-tabli inspiriranih Mangelosom. Radi se o prvom stripu u muzejskoj zbirci te prvom stripu u njihovu izdavaštvu.

Gabriel Garcia Marquez ARHIVA KOLUMBIJSKOG GENIJA Klikom do Márquezove ostavštine

Posmrtna senzacija

– Sve je zakuhala Nada Beroš koja me pozvala u projekt nakon što je slomljene ruke u bolnici pročitala jedan moj intervju. Ja sam bila oduševljena, ali pribojavajući se prevelikog zalogaja u polju u kom se ne osjećam domaće, predložila sam suradnju sa scenaristom. Odmah mi je na pamet pao Marko Golub, kojeg poznajem dvadeset godina i sličnog smo senzibiliteta. Ideja se kuhala par mjeseci, Nada je u međuvremenu otišla u penziju, a mi smo nastavili raditi uz uredničku podršku Jasne Jakšić i Vesne Meštrić – prisjeća se Ivana Armanini, akademska slikarica čiji je pankerski crtež iznimno cijenjen u svijetu underground stripa. Njenim radom MSU će obilježiti tridesetu godišnjicu smrti Mangelosa, koji je bio jedan od začetnika konceptualne umjetničke prakse u Hrvatskoj. Snažno posvećen svojoj viziji no-arta, u početku nije bio adekvatno prepoznat u etabliranim umjetničkim krugovima, no posmrtno su njegovi radovi privukli veliku pozornost na izložbama u najvećim muzejima svijeta kao što su Centre Pompidou, MoMA i Tate Gallery.

>> POGLEDAJTE GALERIJU: Vlaho Bukova

1 / 6
Vlaho Bukovac potpisan kao Paul Andrez, Fantasie,

Izbjegavanje klišeja

– Strip ne funkcionira kao konvencionalna biografija, ne objašnjava ga niti imitira, nego pokušava ući u dijalog s njim, trudeći se izbjeći raditi greške koje se obično događaju u ovoj zahtjevnoj strip-formi. Stavili smo Mangelosove naočale na nos i krenuli u fantastično putovanje kroz njegove filmove – objašnjava Ivana Armanini. Strip čine četiri poglavlja, koja obrađuju po jednu dimenziju Mangelosove ličnosti kroz različite tekstove, ali i kroz različiti narativni tretman.

– Marko je temeljito kopao po bogatoj Mangelosovoj ostavštini i oblikovao sjajan predložak. Svaka rečenica je odjekivala. Tekst je tada padao pod škare reckanja po kadrovima, slijedi kopanje po muzejskoj arhivi i internetu, Marko šalje neke predloške, sve ubacujemo u kašu i hop – evo albuma. Točnije, još ga nemamo u rukama, ali iz tiskare obećavaju filmski scenarij: Dolazak točno u podne u MSU. Novogodišnja groznica trese tiskare, situacija je do zadnjeg trena u slatkoj napetosti iščekivanja – smije se Ivana. 

Vlaho Bukovac PREDBOŽIĆNA AUKCIJA Za tri Bukovčeva platna plaćeno 83.000 eura Draganić: Glavna glumica filma Breza Manca Košir posjetila Osnovnu školu Draganić Susret s Mancom Košir ‘Breza’ mi je pomogla da pobjegnem od ‘Bolonje’ kojoj je važno profitirati, makar i na studentima Ivana Tkalčić IVANA TKALČIĆ 'Umjetnost u Hrvatskoj ima malu, ali snažnu scenu i publiku'
La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.