Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološki muzej

Građani muzeju darovali novčiće stare i po dvije tisuće godina

arhmuze
22.12.2010.
u 19:00

Numizmatička zbirka Arheološkoga muzeja u Zagrebu jedna je od najstarijih u Europi i po kvaliteti zbirke i po velikom broju eksponata

Numizmatička zbirka Arheološkoga muzeja u Zagrebu jedna je od najstarijih u Europi i po kvaliteti zbirke i po velikom broju eksponata. Novčići i medalje bili su baza još Narodnoga muzeja kao prve naše nacionalne ustanove iz koje je nastao i Arheološki muzej u današnjem poimanju. Što su dobili zadnjih 20 godina, pokazali su na upravo otvorenoj izložbi Donacije.

Najvredniji rimski pečat

Numizmatička zbirka među ponajboljima je u svijetu, a stručno obrađena dugogodišnjim marom i zalaganjem dr. Ivana Mirnika ponos je zagrebačkoga muzeja. A preksinoć je otvorena izložba koja pokazuje što su sve pojedini skupljači darovali Arheološkom muzeju za njegovu zbirku.

– Ponosni smo što možemo pokazati najvredniji rimski pečat datiran u prvu četvrtinu 4. stoljeća, pronađen u Sisku. To je europska rijetkost, dar dr. Nikole Šipuša. U vitrinama su zastupljeni poznati hrvatski kipari, poznati Kerdićevi “štempli”, koje su darovali nasljednici velikoga kipara. Među ostalima, najvrednija donacija s izrazitim sentimentalnim nabojem je ona Vjekoslave Kerdić, mlađe kćeri kipara i medaljera Kerdića, koja je darovala 46 medalja svojega oca, među kojima ima i unikata – rekao je dr. Ivan Mirnik, stručnjak koji je u rukama držao svaki novčić, medalju, reljef.

Izložili smo i donaciju Irislava Dolenca, potom plakate s primjercima medalja iz Zbirke Kopač. Zahvalni smo našem povjesničaru umjetnosti iz SAD-a Michaelu Milkovichu koji je donirao medalje Ivana Meštrovića koje je umjetnik stvorio u Americi. Znali smo da je Meštrović radio za Sveučilište Syracusa, ali ih nismo imali. Među ostalima, najvrednija donacija s izrazitim sentimentalnim nabojem je ona Vjekoslave Kerdić, mlađe kćeri kipara i medaljera Kerdića koja je darovala 46 medalja svojega oca, među kojima ima i unikata – rekao je dr. Ivan Mirnik, stručnjak koji je u rukama držao svaki novčić, medalju, reljef.

Sve do suvremene kune

Za muzejsku zbirku važni su i suvremeni medaljeri od Ivana Antolčića, Damira Mataušića, Antuna Babića, S. Divkovića, J. Poljana i ostalih. U muzej dospijevaju i suvremene kune i novčanice kojima još plaćamo, a u muzeju kažu da su dosad potpisali ugovor sa svim guvernerima Hrvatske narodne banke koja daje današnji novac za muzejsko čuvanje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije