Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u HNK Osijek

Glumci s puno utakmica u nogama mogu uspješno režirati

Emir Hadzihafizbegovic
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
06.02.2013.
u 22:57

Priča je to o dvije obitelji. Dok jedna prati život branitelja Domovinskog rata u kojoj su supružnici nezaposleni, a imaju bolesno dijete nasuprot njima je bogata, tajkunska, ali devastirana obitelj

Cijenu sreće Osječani će platiti večeras u 20 sati. Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta premijerno će zaigrati groteska čiju režiju potpisuje popularni bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović iza kojega je više od 2000 predstava i 40 filmova, a nagrađivan je i na filmskim festivalima u Puli, Wiesbadenu, Južnoafričkoj Republici, ruskom Ivanovu...

Interaktivna predstava

– Tekst je nastao prije desetak godina. Govori o potrazi za smislom, o onome što nas frustrira jer se već 20 godina vrtimo u krug. Ne želim biti demagog i pričati priču u kojoj ću reći da novac nije bitan. On je važan, ali onoga trenutka kada ga ne znate kontrolirati i kada su vam stotine milijuna eura nedovoljne, urušava se vaš mentalni sklop – objašnjava Hadžihafizbegović.

U svoju \"Cijenu sreće\" on je umiješao priče dvije obitelji. Dok jedna prati život branitelja Domovinskog rata u kojoj su supružnici nezaposleni, a imaju bolesno dijete za čiju im operaciju u Švicarskoj treba 20.000 eura, nasuprot njima je bogata, tajkunska, ali devastirana obitelj kojoj se događaju stvari koje, kako kaže redatelj, nikome ne bi poželio. Kako će ta priča završiti, Hadžihafizbegović želi ostaviti kao malu tajnu. Protagonistima je život udahnula ekipa od sedam glumaca – Vladimir Tintor kao Kruno Hojka, nezaposleni ratni veteran, dok je Tatjana Bertok-Zupković njegova supruga Senka, medicinska sestra, a Miroslav Čabraja susjed Emil Čevrić. Duško Modrinić je Srđan Rotim, vlasnik tvrtke \"Rotim trade\", Ivana Gudelj Ranka, njegova tajnica, Jasna Odorčić Rotimova supruga Vesna, a Aljoša Čepl njihov sin.

– Predstava je rađena interaktivno. Kako pojedine dijelove najbolje napraviti, predlagali su sami glumci. S obzirom na to da sam i sam glumac i da nemam taj tiranizirajući karakter kada je u pitanju režija, znajući što mene frustrira kod redatelja, pokušao sam to izbjeći – dodao je Hadžihafizbegović.

Uvjeren je da će predstavu gledati dosta ljudi i da će dugo živjeti na daskama.

– Zadatak je umjetnosti otvarati probleme i popravljati ljude. Ako ta predstava popravi samo jednog čovjeka koji ju je gledao, obavili smo svoj posao. Mislim da tema kojom se bavimo tjera ljude na razmišljanje i da će ih uvelike odvesti putem koji je jedini etičan, moralan, a to je biti čovjekom – misli Emir koji s tom predstavom potpisuje svoju prvu režiju u Hrvatskoj. Pretenzija da glumu zamijeni režijom, kaže, nema.

Spreman za \"Mirne ljude\"

– Glumci koji imaju puno utakmica u nogama uvijek mogu režirati, ali redatelji koji imaju puno utakmica u nogama ne mogu glumiti – smatra Hadžihafizbegović pred kojim je uloga u čak četrdesetom filmu. Riječ je \"Mirnim ljudima\" Ognjena Sviličića koji se bavi maloljetničkim nasiljem u Zagrebu, a snimanje će početi 10. ožujka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije