Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ART BASEL FAIR

Galerije ne opstaju bez komercijalnih radova

Imponderabilia
arhiva
16.06.2012.
u 15:59

Na festivalu će se predstaviti 2500 umjetnika – od majstora moderne umjetnosti do posljednje generacije zvijezda u usponu, a bit će zastupljeni svi mediji izražavanja

Performans “Imponderabilia” Marine Abramović ponovno je aktualan. Izveden je na Tjednu umjetnosti u švicarskome Baselu, najpoznatijem festivalu koji je posvećen modernoj i suvremenoj umjetnosti.

Iako je Abramović poznata kao prva umjetnica koja je performersku umjetnost postavila u muzejski kontekst, ovaj ga put stavlja u kontekst festivala. “Imponderabiliu” je premijerno izvela sa svojim partnerom Ulayem još 1977. I u ovoj izvedbi, kao i prije 35 godina, žena i muškarac stoje nagi i nepomični na ulaznim vratima, no Abramović i Ulaya zamijenio je drugi performerski dvojac. Posjetitelji mogu sudjelovati u performansu tako da prođu između para performera kako bi ušli u drugu prostoriju. Oni manje odvažni u prostoriju mogu ući i na sporedni (slobodan) ulaz.

Smisao je performansa upozoriti na položaj u kojem se galerije nalaze, odnosno da je opstanak moguć isključivo ako se u njima predstavlja komercijalni rad. Performans je izveden na retrospektivi Marine Abramović u MoMA-i, te kao isječak u sklopu dodjele Rob Pruitt Art nagrade (prezenteri su ulazili na pozornicu prolazeći kraj nagog para performera). Na festivalu se predstavlja više od 2500 umjetnika – od majstora moderne umjetnosti do posljednje generacije zvijezda u usponu. Na izložbi su najbolje slike, skulpture, crteži, instalacije, fotografije i videoradovi.

Komentara 11

FI
Fisherman
16:06 16.06.2012.

Kaj je to umjetnost? Ak je, onda smo moja Bara i ja umjetnici vec 45 godina a nismo ni znali.

DK
dr.Kanđia
18:34 16.06.2012.

E da ste postavili Muju i Fatu na vratima bogme ne bi prošli,...........

HR
hrvatin
18:32 16.06.2012.

Sramota i uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije