Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI MEDVJED

Hrvatski zmajevi kao čuvari baštine: Spomen ploča Ritteru Vitezoviću u Beču!

Postavljanje ploče Ritteru Vitezoviću
30.06.2017.
u 15:42

Na inicijativu i veliki osobni angažman samog autora knjige o Pavlu Ritteru Vitezoviću, Alojza Jembriha – Zmaja Gregurovečkog , spomen ploča postavljena je na pročelje zgrade u ulici Schonlaterngasse 13 u Beču

Družba ''Braća Hrvatskoga Zmaja'', koja čuva hrvatski identitet i baštinu te uspomene na slavne velikane hrvatske prošlosti, postavila je u Beču spomen ploču znamenitom hrvatskom književniku, povjesničaru i jezikoslovcu Pavlu Ritteru Vitezoviću.

Svečanom otkrivanju spomen ploče prisustvovali su veleposlanica Republike Hrvatske Vesna Cvjetković, članovi Hrvatske akademske zajednice iz Beča te izaslanici Družbe ''Braća Hrvatskoga Zmaja'' iz Hrvatske i Austrije.

Prva spomen ploča Pavlu Ritteru Vitezoviću koju je također postavila Družba ''Braća Hrvatskoga Zmaja'' još davne 1926. godine nalazila se u prvostolnici svetog Stjepana u Beču, ali je nažalost nastradala u požaru tijekom Drugog svjetskoga rata.

Na inicijativu i veliki osobni angažman samog autora knjige o Pavlu Ritteru Vitezoviću, Alojza Jembriha – Zmaja Gregurovečkog , spomen ploča postavljena je na pročelje zgrade u ulici Schonlaterngasse 13 u Beču. Upravo tamo je od 1624. do 1784. godine bio Hrvatski kolegij u kojemu je od 1682. pa do travnja 1683. godine stanovao Pavao Ritter Vitezović i vršio izaslaničku službu grada Senja kod bečkoga carskog dvora.

Pavao Ritter Vitezović rodio se u Senju 7. siječnja 1652. a umro je 20. siječnja 1713. godine u bečkome svratištu Zlatni medvjed. Posebno se zauzimao za političku cjelovitost naše države, a hrvatski jezik smatrao najvažnijom nacionalnom poveznicom te je nastojeći izgraditi jedan književni jezik za sve Hrvate, godinama sastavljao veliki rječnik hrvatskoga jezika Lexicon Latino-Illyricum.

Zalagao se također da osnova hrvatskog pravopisa bude fonetska te da svaki glas ima svoje slovo. Veliki doprinos dao je i pojednostavljivanjem našeg jezika oslobodivši ga dvoslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije