Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Dobivamo li Hrvatski umjetnički centar s velikim ovlastima?

izlozba de goya (1)
Ivo Čagalj/Pixsell
27.05.2011.
u 20:30

Tko od samostalnih umjetnika ostvari manji godišnji dohodak od dvanaest minimalnih plaća, neće moći očekivati državni poticaj kroz doprinose

Samostalnim umjetnicima priprema se novi zakon koji će temeljito prodrmati umjetničku scenu u Hrvatskoj. Prema radnom prijedlogu Ministarstva kulture, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika koja skrbi za oko 1300 ljudi kojima država plaća doprinose od prvog bi siječnja 2012. trebala biti zamijenjena Hrvatskim umjetničkim centrom. Taj bi centar potvrdom dokazivao da je neko djelo umjetničko djelo, kao što bi centar vodio upisnik svih onih koji se žele baviti umjetnošću, a nisu u stalnom radnom odnosu. I pojedinaca i umjetničkih organizacija. Centar bi bio financiran iz proračuna.

Samostalnim umjetnicima koji žele da im država plaća doprinose, ostaje maksimalni cenzus, ali se uvodi onaj puno opasniji, minimalni. Tko od samostalnih umjetnika ostvari manji godišnji dohodak od dvanaest minimalnih plaća, neće moći očekivati državni poticaj kroz doprinose. U isto vrijeme godišnji dohodak ne smije biti veći od dvadeset i četiri neto prosječne plaće u državi, u što ne bi ulazile novčane nagrade u kulturi. Minimalnim cenzusom želi se prekinuti praksa da država plaća doprinose i ljudima koji iz godine u godinu ne ostvaruju, tj. ne prikazuju gotovo nikakav dohodak.

U radnom nacrtu zakona jača uloga ministra kulture. On imenuje tri od pet članova Upravnog odbora Hrvatskog umjetničkog centra, ali od samostalnih umjetnika, kao što imenuje tri od pet članova stručnih povjerenstava koji predlažu umjetnike kojima bi država plaćala doprinose. Odluku o plaćanjima doprinosa donosi ministar, a do sada ju je samo potpisivao, što je u većini slučajeva bila tek formalnost.

Prema tvrdnjama iz Ministarstva kulture, riječ je o radnom prijedlogu koji nije ni prijedlog zakona pa čak niti njegov nacrt. U Ministarstvu tvrde da se s radnim materijalima ne izlazi u javnost, te da će biti dovoljno vremena za javnu raspravu. Ističu i da nisu dobili nikakav protuprijedlog Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika na svoju viziju uređenja ovog osjetljivog područja.

No, ministar Jasen Mesić očito želi u svom kratkom mandatu napraviti reda i među samostalnim umjetnicima koji su i nekim saborskim zastupnicima već dugo trn u oku. A običnim ljudima smeta da država plaća doprinose i onima (pa bili to pjevači sa estrade ili rentabilni slikari) koji se voze u skupim autima i kupuju nekretnine, a državi podnose porezne prijave prema kojima zarađuju manje od debelo potplaćenih prosvjetnih radnika.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:20 27.05.2011.

Znaci oni koji prave i prodaju drvene caplje ce moc dobivat drzavni poticaj kroz doprinose, a oni ozbiljni umjetnici koji rijetko za zivota nesto prodaju - nece! HDZ nema pojma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije