Naslovnica Kultura 41. Dani satire Fadila Hadžića

Branislav Nušić: Ožalošćena porodica

Predstava “Ožalošćena porodica” idealna je prilika da se preko komedije također kritički prikaže stanje u slovenskom društvu
26. svibnja 2017. u 15:24 0 komentara 1729 prikaza
Foto: Promo

U komediji Ožalošćena porodica (1934.) Nušić je kritičku oštricu usmjerio na pokvarenu, prijetvornu i povampirenu obitelj, prije svega na ljudsku pohlepu.

Riječ izbornice Satira ide naprijed, a za njom stražari...

Obitelj se okupi na pogrebu strica u njegovu domu i svaki od tako imenovanih rođaka uvjeren je da upravo on ima pravo na nasljedstvo. Svi se pretvaraju, žaluju i hvale pokojnika, dok se ne pokaže da nasljedstva zapravo nema. Tada padaju maske i splasnu tuga i poštovanje prema pokojniku.

Nušić je u “Ožalošćenoj porodici” iznimno točno prikazao i raskrinkao neiskrene odnose u obitelji kada zbog pohlepe malograđanske prijetvorne maske počinju padati i pred nama se pokaže samo primitivizam uma malog čovjeka.

Bitka za ostavštinu i u Sloveniji je postala nekakav nacionalni “sport”, istovremeno i arhetip kroz koji se zrcale perverzija, pohlepa, dvoličnost i lakomost, zato je Ožalošćena porodica idealna prilika da se preko komedije također kritično prikaže stanje u slovenskom društvu i odnose u slovenskoj obitelji.

 

7.6. Kerempuh Ante Tomić i Rajko Grlić: Ustav Republike Hrvatske Dokle pogled seže 5.6. Kerempuh Autorski projekt Árpáda Schillinga: Dokle pogled seže Duško Ljuština Nakon 35 godina u Kerempuhu vrijeme je da se i ja odmorim

Dani satire

Slovensko ljudsko gledališče Celje / Prešernovo gledališče Kranj
Slovenija
Redatelj: Ivan Vuk Torbica Dramaturginja: Katarina Pejović
Igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek...

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.