Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.6. Kerempuh

Branislav Nušić: Ožalošćena porodica

Foto: Promo
26.05.2017.
u 15:24

Predstava “Ožalošćena porodica” idealna je prilika da se preko komedije također kritički prikaže stanje u slovenskom društvu

U komediji Ožalošćena porodica (1934.) Nušić je kritičku oštricu usmjerio na pokvarenu, prijetvornu i povampirenu obitelj, prije svega na ljudsku pohlepu.

Obitelj se okupi na pogrebu strica u njegovu domu i svaki od tako imenovanih rođaka uvjeren je da upravo on ima pravo na nasljedstvo. Svi se pretvaraju, žaluju i hvale pokojnika, dok se ne pokaže da nasljedstva zapravo nema. Tada padaju maske i splasnu tuga i poštovanje prema pokojniku.

Nušić je u “Ožalošćenoj porodici” iznimno točno prikazao i raskrinkao neiskrene odnose u obitelji kada zbog pohlepe malograđanske prijetvorne maske počinju padati i pred nama se pokaže samo primitivizam uma malog čovjeka.

Bitka za ostavštinu i u Sloveniji je postala nekakav nacionalni “sport”, istovremeno i arhetip kroz koji se zrcale perverzija, pohlepa, dvoličnost i lakomost, zato je Ožalošćena porodica idealna prilika da se preko komedije također kritično prikaže stanje u slovenskom društvu i odnose u slovenskoj obitelji.

 

Slovensko ljudsko gledališče Celje / Prešernovo gledališče Kranj
Slovenija
Redatelj: Ivan Vuk Torbica Dramaturginja: Katarina Pejović
Igraju: Peter Musevski, Aljoša Koltak, Borut Veselko, Andrej Murenc, Aljoša Ternovšek...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije