Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hobi slavnog glazbenika

Bob Dylan predstavio svoju najveću skulpturu do sada, vagon težak 7 tona

Stéphane Aboudaram/Bob Dylan
13.05.2022.
u 10:22

Dylanov monumentalni željezni vagon postavljen je na tračnicama usred jednog francuskog vinograda

Manje je poznato da se legendarni glazbenik Bob Dylan bavi i likovnom umjetnošću – već godinama slika, a u posljednje vrijeme odao se i kiparstvu te najviše voli raditi sa željezom. Njegova je najveća skulptura do sada, prikaz teretnog vagona nazvan “Rail Car”, upravo je otkrivena i postavljena na tračnice u francuskom vinogradu Château La Coste u Provansi. Monumentalna skulptura teška sedam tona sa stiliziranim motivima ljestvi, kotača i raznih alata izrađena je od željeza, a ostat će na otvorenom u vinogradu, izložena elementima.

To je posljednji u nizu njegovih umjetničkih radova izrađenih od metala. Prvi put ih je izložio 2013. godine, kada je u londonskoj galeriji Halcyon predstavio željeznu skulpturu “Mood Swings”. Brojne kontroverze izazvao je i slučaj kada je američko Ministarstvo vanjskih poslova od Dylana za gotovo 90.000 dolara otkupilo jednu od njegovih željeznih kapija kako bi je postavili na ulaz svoje ambasade u Mozambiku, što su mnogi smatrali pretjeranim troškom.

Motivi željeznice, vlakova i vagona poput najnovijeg “Rail Cara” česti su u Dylanovu umjetničkom stvaralaštvu, o njima je pisao i u svojim memoarima i pjesmama, a i samo željezo kao materijal fascinira ga od ranog djetinjstva.

– Bio sam okružen željezom otkad sam se rodio. Rođen sam i odrastao u rudarskom kraju gdje se vadila željezna ruda i svaki dan sam udisao te mirise. U djetinjstvu sam volio gledati vlakove kako prolaze, a ti zvukovi i prizori davali su mi osjećaj sigurnosti – ispričao je 80-godišnji glazbenik te kazao da njegova najnovija skulptura “istovremeno predstavlja percepciju i stvarnost, iluziju putovanja, a sve je željezo rekontekstualizirano kako bi predstavljalo mir i spokoj”.

A čini se da u Dylanovu životu ipak nije sve tako mirno i spokojno jer ga uskoro očekuje i odlazak na sud zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Tužila ga je žena koja tvrdi da ju je zlostavljao 1965. godine kada je imala tek 12 godina, ali njegovi odvjetnici odlučno su odbacili njezine navode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije