Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne odustaju

Arhitekti: Paviljon želimo popraviti i ponovno poslati u Veneciju

modrcin
Goran Kovačić/Pixsell
03.09.2010.
u 13:54

Arhitekti ne isključuju mogućnost da im pomogne Emil Tedeschi. Spremni su preuzeti odgovornost kada se ona i utvrdi, za što su potrebne detaljne analize.

Autorska grupa arhitekata i Leo Modrčin, izbornik ovogodišnjeg hrvatskog nastupa na Bijenalu u Veneciji, žele oštećeni paviljon popraviti, predstaviti ga u Veneciji, a potom predati MMSU u Rijeci.

- Naša je odgovornost da ne prihvatimo posljedice oštećenja i da paviljon vratimo u život, drugog izbora nemamo i prihvaćamo ovaj zadatak kao odgovor svima koji od nas to traže svojim prijašnjim naporom i koji su nas i dosad konkretno podržavali. Naša kultura i arhitektura ne temelje se na odustajanju, tek u najtežim uvjetima postižu svoje vrhunce - kazao je L. Modrčin.

Potaknuti brojnim kalkulacijama u javnosti, istakli su kako je za željeznu konstrukciju napravljen ovjeren statički račun koji jasno definira njene parametre u mirnom i plovećem stanju te proračun stabiliziranja teglenice s teretom, što je i bila obveza za dobivanje potrebnih dozvola. Kontrukcija je, na mirnom moru kakvo je i bilo za plovidbe od Rijeke do Venecije, mogla podnijeti nagibe do 10 posto - valove do pola metra, dok je za veće nagibe bila potrebna skela.

Arhitekti su spremni preuzeti odgovornost kada se ona i utvrdi, za što su potrebne detaljne analize. Konstrukcija je statički bila neupitna u stajaćem i plovećem obliku, istakli su. Potvrdili su kako već postoji određeni broj ljudi koji su spremni financijski podržati sanaciju paviljona, no na pitanje je li riječ o Emilu Tedeschiju, to su opovrgnuli, napominjući kako Tedeschi podržava projekt i razumije njihovu ideju.

Glasnogovornica Atlantic grupe Gabrijela Kasapović kazala je kako je o tome prerano govoriti dok se ne vidi što to sve podrazumijeva.

Komentara 34

SC
scary
14:11 03.09.2010.

ovi su dakle voljni priznati grešku i popraviti nastalu štetu? pa taj je koncept neviđen na našim prostorima!

OB
-obrisani-
14:19 03.09.2010.

Moze samo nova izvedba u mini izdanju.i umjesto 800 000 tisuca kuna 80 kuna ostalo za proracun. Pa potrosiliste godisnij minimalac od 15-ak hrvatskih zaposlenika

Avatar Ledeni
Ledeni
15:06 03.09.2010.

Odite vrit vi i ta hrpa železja. To ne liči na niš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije