Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuzna antologija

Angažirana i duhovita biblija ženskog stripa u izdanju Fibre

'strip4_nnn_kul_031110'
Foto: ''
1/4
03.11.2010.
u 19:10

"Ženski strip na balkanu" na četiri stotine tvrdo ukoričenih stranica predstavlja 24 autorice stripa iz regije

Izdavačka kuća Fibra vlasnika i urednika Marka Šunjića jedna je od najsvjetlijih točaka hrvatske strip-scene. Među rijetkim su nakladnicima koji uz strane albume redovito objavljuju i one regionalnih autora, a luksuznom antologijom "Ženski strip na Balkanu" dodatno su učvrstili svoju prosvjetiteljsku ulogu.

Ova iznimno vrijedna zbirka, u kojoj su mjesto našle 24 autorice iz cijele regije, rezultat je minucioznog istraživačkog rada urednice Irene Jukić Pranjić, koja u opsežnom predgovoru koji se čita kao udžbenik razlaže ulogu ženskih autorica u dominantno muškom svijetu stripa na također dominantno muškoj balkanskoj kulturnoj sceni.

Nezahvalne etikete

Već sama naslovnica s odličnom ilustracijom Nine Bunjevac, na kojoj sjetna Žena-mačka u svojem podrumu veze goblen s likom Mickeyja Mousea, autoironično se poigrava stereotipima ženskosti i ženskih strip-heroina. Etiketama "ženski", "balkanski" i "strip" u ponovno vrlo opsežnom pogovoru teorijski se pozabavila i likovna kritičarka Ivana Mance, zaokruživši zbirku u jednu cjelinu.

Njezin posao nije bio lak, jer pozabaviti se silnom raznolikošću stilova predstavljenih u ovoj zbirci i staviti ih pod nekoliko zajedničkih nazivnika gotovo je nemoguće.

Autorice "Ženskog stripa na Balkanu" dolaze iz različitih sredina, a generacijski pokrivaju raspon od onih koje su svoje prve underground stripove objavljivale u 1980-ima (Magda Dulčić Todorovski i Helena Klakočar Vukšić) do Zagrepčanke Sare Divjak, rođene 1990. godine, u čijem se likovnom izričaju vidi jak utjecaj japanskih mangi.

Od Poleta do mange

Različita autorska zaleđa rezultirala su time da zbirka ujedinjuje radove naoko nespojive estetike – od “poletovskog” crteža, preko likovne apstrakcije, do stereotipnih superherojskih likova. Ako bismo tražili zajedničke karakteristike, u većini radova uočljiva je snažna ekspresivnost i nešto veća zastupljenost osobnih, autobiografskih radova, no autorice se na tome ne zaustavljaju, već se temama i atmosferom kreću od sanjivih romantičnih avantura, preko ciničnih društvenih komentara i angažiranih radova (Helena Janečić bavi se samo queer tematikom), do karikature i akcijskog stripa.

Među našim najzanimljivijim autoricama u antologiji izdvajamo iznimno duhovite slikarice Sonju Gašperov (u antologiji zastupljena na gotovo 50 stranica!) i Dunju Janković, te predvodnicu kolektiva Komikaze Ivanu Armanini. Tu je i već spomenuta likovnjakinja s kanadskom adresom Nina Bunjevac, te nagrađivana beogradska dizajnerica Maja Veselinović, čiji je album "Neobičan slučaj s namigivanjem i druge priče" dostupan i u nas.

Sada, kada je u najboljem mogućem izdanju napokon dostupan širem krugu čitatelja, nadamo se da će ženski strip nadići granice ovog tvrdo ukoričenog "rezervata" te da će i druge autorice iz antologije zauzeti vidljivije mjesto na domaćoj strip-sceni.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
23:59 03.11.2010.

Srpski autori nisu hrvatski autori, Jugoslavija više ne postoji, ni regija ne postoji osim u mozgovima elite. Svako povezivanje Hrvatske i srbije je promašaj i utopija

SA
samoborskogorje
02:34 04.11.2010.

Naravno da je svako povezivanje Srbije i Hrvatske tempo passati. Novinarko Zajović - nemam ništa protiv da pišete o balkanskim antologijama, ali ne sjećam se da je Večernjak niti jednim jedinim slovom zabilježio kada se pred koji mjesec prvi put u knjizi pojavila restaurirana LJUBAVNICA S MARSA Andrije Maurovića. To je remek-djelo, to je vrhunac hrvatske likovne umjetnosti i vrhunac hrvatskog stripa, a njen izlazak niste ni zabilježili. Jedna povjesničarka umjetnosti, zaboravio sam ime, napisala je sjajan esej o tom stripu, Mauroviću, poltičkim implikacijama... Dtoga, mali savjet - najprije se osvrnite na svoja dvorišta, a nakon toga i u tuđa.

DP
daleka planeta
01:33 05.11.2010.

\"Zagrebački trubadure\" stvarno si duhovit. Ali, nije mi jasno kako je to Ministarstvo kulture plaćalo Fibri knjigu \"Maus\" koja se u knjižarama prodaje po 130,00 ili 140,00 kn po cijeni od 200,00 kn. Razlika u cijeni je prevelika, zaista me podsjeća na afere Fima Medija i Skladgradnja. Ne znam o kojoj je količini knjiga riječ, ali to je - KRIMINAL!!! Ne znam pozadinu, ali jasno mi je da ili ministar BIŠKUPIĆ mora zbog toga dati ostavku ili taj ŠUNJIĆ mora završiti u zatvoru. Dosta je pljačkanja nas malih poreznih obveznika. Neka USKOK krene u akciju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije