Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recenzije serija

Androidi koji rađaju, fanatični ateisti, izvanzemaljci... "Vučji odgoj" posvećen je Ridleyju Scottu

07.10.2020.
u 12:07

Najnovije serije gledao je i neke od njih toplo preporučio Samir Milla.

1. Vučji odgoj

Ridley Scott, jedan od najboljih redatelja ZF filmova današnjice, režirao je samo prve dvije epizode serije “Vučji odgoj”, no nakon što smo gledali cijelu prvu sezonu, tu seriju možemo shvatiti i kao svojevrsni hommage njegovim najpoznatijim filmovima kao što su “Alien”, “Istrebljivač” i “Prometej”. Sve je tu – od velikih svemirskih brodova, androida koji se ponašaju kao ljudi, misterioznog planeta, ali i izvanzemaljaca koji izlijeću iz utrobe. Poznato je i da je Scott ateist, pa se u “Vučjem odgoju” pojavljuje još jedan čest odnos u njegovim filmovima: religija i odnos ateista prema njoj.

Radnja serije odvija se godinama nakon što Zemlja postane nenastanjiva, a prati reprogramiranog ratnika androida Majku (Amanda Collin), androida Oca koji je prije radio kao sluga (Abubakar Salim) i njihova jedinog preživjelog ljudskog sina Campiona (Wint McGrath). Naime, androidi su na daleki planet Kepler 22-b donijeli šest embrija koje su nakon rođenja odgajali kao ateiste, a preživio je jedino Campion. Za nekoliko godina stižu i pripadnici vjerskog kulta Mitraista, predvođeni Marcusom (Travis Fimmel) i njegovom suprugom Sue (Niamh Algar), za koje se otkriva da su zapravo ateistički vojnici Caleb i Mary koji su preuzeli njihov fizički opis, ali i sina Paula (Felix Jamieson). Mitraisti i obitelj androida su u sukobu, jer ključno mitraističko vjerovanje okružuje nečistoću (i bezdušnost) androida i njihovu nesposobnost za odgoj djece, dok drugo vjerovanje uključuje proročanstvo o mladom siročetu odraslom u neplodnoj zemlji. Mitraisti vjeruju u Sola, boga koji je, smatraju, osnovao Zemlju, a iz epizode u epizodu shvaćamo da postoji i povezanost između bića na novom planetu i ljudi. Je li Sol doista bog ili pripadnik civilizacije koja je stigla i na Zemlju? Baš kao i u “Istrebljivaču”, i ovdje su androidi likovi koji su u središtu radnje, a “Vučji odgoj” možemo shvatiti i kao psihološku studiju o tome što znači biti čovjek. Majka i Otac su reprogramirani kako bi odgajali djecu, a tijekom 10 epizoda gledamo i njihovu evoluciju u osjećajima prema djeci.

Pri tome radnju nosi Amanda Cullin u ulozi Majke. Premda je android, ona itekako ima osjećaje prema djeci, a kada ih treba štititi pretvori se u ubojitu nekromanticu.

U kasnijim epizodama ona se mijenja, ne samo psihički, nego i fizički, pa se dogodi da čak i zatrudni, te počinje vjerovati da je dio “većeg plana”. I tu nalazimo usporedbe s vjerom, jer Majka je poput Djevice Marije u katolicizmu. Uostalom, mali Paul u jednom trenutku njezinu trudnoću čak i nazove “božanskom”. Posebno je zanimljiv odnos religije i ateizma. U “Vučjem odgoju” ateisti su fanatičniji od radikalnih vjernika, a tome svjedoče i flashbackovi u kojima gledamo njihove ratove na Zemlji. U jednoj epizodi se čak i ateistički dječak raznese bombom u centru Mitraista, što itekako podsjeća na djelovanje fanatičnih vjernika. “Vučji odgoj” gledat ćemo i iduće godine u drugoj sezoni.

HBO Max

ZF, SAD

Autor: Aaron Guzikowski

Glumci: Amanda Collin, Abubakar Salim

2. Des

David Tennant gledateljima je najpoznatiji kao Doctor Who, ali i kao detektiv u “Broadchurchu”, stoga je zanimljivo bilo vidjeti ga i kao negativca. Škot Dennis Nilsen bio je jedan od najpoznatijih serijskih ubojica, koji je tijekom pet godina ubio najmanje 12 mladića, a s lakoćom ga glumi Tennant, kojega su uz pomoć golemih naočala i frizure učinili pljunutim Nilsenom.

ITV/HBO

Krimi-drama, Velika Britanija

Režija: Lewis Arnold

Glumci: David Tennant, Daniel Mays

3. Cobra Kai

Serija je protekle dvije godine emitirana na YouTubeu, a od ljetos dostupna je i na Netflixu. Ralph Macchio i William Zabka repriziraju svoje uloge iz “Karate Kida” i odgajaju novu grupu klinaca. No, sada radnju pratimo iz Johnnyjeva (W. Zabka) kuta gledanja. No, u “Cobra Kai” ima puno više komičnih elemenata, pa se može doslovce gledati u jednom dahu.

Netflix

Akcija, komedija, SAD

Autori: Josh Heald, Jon Hurwitz

Glumci: Ralph Macchio i William Zabka

4. The Boys

Serija prati skupinu osvetnika sa supermoćima koji se bore protiv onih koji su zlorabili svoje moći. Kvaka je u tome da su svi superheroji sve samo ne dobri likovi. Arogantni su, častohlepni i potkupljivi. Dolazi do brojnih komičnih situacija, tako da je i ova serija jedna od onih koje se gledaju s užitkom. Zbog toga će uskoro dobiti i svoj spin-off, što je vrlo popularno u svijetu serija.

Amazon Prime

Akcija, komedija, SAD

Autor: Eric Kripke

Glumci: Karl Urban, Jack Quaid

Cinemania

Špageti-vestern Clinta Eastwooda “Za šaku dolara” osnova je za TV seriju u razvoju od Mark Gordon Picturesa. Producentska tvrtka koju je tek u kolovozu osnovao bivši PGA-ov čelnik Mark Gordon, a podržala je dugogodišnja partnerska tvrtka eOne, počinje otkupom prava na adaptaciju tog djela za suvremeni remake. Scenarij bi trebao pisati Bryan Cogman, koji radi i na Amazonovu projektu adaptacije “Gospodara prstenova” u TV seriju. Iz Mark Gordon Pictures najavili su da će još jedan filmski klasik pretvoriti u suvremenu seriju. Riječ je o Kurosawinu klasiku “Tjelesna straža” za koji su također otkupili prava.

Tri godine nakon treće sezone, na FX je konačno stigla četvrta sezona antologijske serije “Fargo”. Zvijezda četvrte sezone je komičar Chris Rock, koji glumi šefa kriminalnog sindikata sastavljenog od crnih migranata koji se bore protiv drugog sindikata 1950. godine u Kansas Cityju. Kada se pojačaju nemiri, dvojica vođa sindikata zamijene svoje najmlađe sinove kako bi pokušali donijeti mir. Chris Rock je u prve dvije epizode zaista odličan, te je tako na najbolji način dokazao da ga možemo gledati i u ozbiljnijim ulogama. “Fargo” i u novoj sezoni odlično balansira između komedije i drame, što će vjerojatno i ovu sezonu svrstati u jednu od najboljih ovogodišnjih serija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije