Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Staklene forme

Aktovi i cvijeće Ljerke Njerš oslikani na staklu

njers
ljerka njerš uz svoj rad
04.05.2011.
u 16:55

Riječ je o oslikanim staklima koja su tehnološki izvedena u tehnici fuzije, a što je novi iskorak u umjetničkom djelovanju ove poznate autorice

Što je sve u posljednje vrijeme stvorila u staklu, akademska slikarica i keramičarka Ljerka Njerš pokazat će od četvrtka u 19 sati u zadarskome Muzeju antičkoga stakla. Riječ je o oslikanim staklima koja su tehnološki izvedena u tehnici fuzije, a što je novi iskorak u umjetničkom djelovanju ove poznate hrvatske umjetnice. Bit će zanimljivo vidjeti kako se suvremeni autorski rukopis nosi s prelijepim bočicama, zdjelama i vazama u muzeju koji upravo slavi i svoju drugu godišnjicu rada.

Prvi put je ciklus kreacija u staklu akademska slikarica i keramičarka Ljerka Njerš predstavila krajem prošle godine u zagrebačkoj Gliptoteci. Tadašnji istup ocijenila je dr. Ivanka Reberski kao - hrabar skok u nepoznato. Skok u nepoznato stoga što umjetnica ranije nije nikad eksperimentirala s oslikavanjem stakla i pečenjem na visokoj temperaturi koja doseže do 830 Celzijevih stupnjeva i višestrukoj obradi. Reberski navodi kako se višestrukom toplinskom obradbom na temperaturi do 830 stupnjeva spajaju dva ili više slojeva oslikanoga i doslikanoga stakla koje se prije paljenja stavlja na odgovarajući kalup kako bi se pod utjecajem visoke temperature – tako stopilo s oslikom između spojeva – te poprimilo još i željeni oblik reljefne ploče, zdjele ili neke druge forme. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije