Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM na Hvaru

50-ta izvedba "Hinkemanna" pred hvarskom publikom

Foto: arhiva ZKM
05.07.2018.
u 11:06

Zagrebačko kazalište mladih u  četvrtak, 5. srpnja,  gostuje na 57. Hvarskim ljetnim priredbama i upravo će pred hvarskom publikom  proslaviti  50-tu izvedbu "Hinkemanna",  višestruko nagrađivanu i hvaljenu predstavu, u režiji Igora Vuka Torbice.

Drama "Hinkeman" njemačkoga ekspresionista Ernsta Tollera premijerno je izvedena još  7. studenog 2015. godine, a u predstavi koja tematizira pogubne posljedice rata na pojedinca (Hinkemann, naime, u Prvom svjetkom ratu zbog teškog ranjavanja  izgubi muškost), ali i društvo u cjelini glume: Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader, kao i gost iz Dramskog kazališta Gavella -  Ozren Grabarić.  Nakon premijere i pohvalnih kritika predstava je ostvarila niz gostovanja te osvojila brojne nagrade na raznim festivalima u Hrvatskoj i regiji: nagrađena je na Međunarodnom festivalu INFANT u Novom Sadu 2016., osvojila je  dvije Nagrade hrvatskoga glumišta 2016. (za najbolju dramsku predstavu i mušku glavnu ulogu), kao i tri nagrade na Gavellinim večerima 2016., i tri nagrade na Jugoslavenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Srbiji i s četiri nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2017.

No, on što je možda i još važnije i cijele prošle sezone za ovu se predstavu tražila ulaznica više, a nakon gostovanja na Hvaru "Hinkemann" će  gostovati i  ovogodišnjem Mittelfestu, gdje je  najavljen kao jedna od najznačajnih europskih predstava.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Brankko
03:24 08.07.2018.

Kakvo je to nepismeno pisanje "50-ta" izvedba?! Doduše, to se ne uči u "1-vom" razredu osnovne škole, ni u "2-gom", ni u "3-ćem", no moguće da bi to đak "4-tog" razreda znao napisati. I onda bi bila -- 50. izvedba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije