Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

ZKM u Novom Sadu otvara Shakespeareov festival

Foto: Tomislav Miletić/Pixell
27.06.2018.
u 12:58

Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak, 28. lipnja gostuje na 5. Shakespeareovom festivalu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.Štoviše cijeli festival otvara predstava "Tit Andronik" u režiji Igora Vuka Torbice, jedna od najboljih predstava prošle kazališne sezone u Hrvatskoj.

Tit Andronik prva je od deset Shakespeareovih tragedija, najkrvavija i najbrutalnija, ona koja se najrjeđe postavlja na kazališne pozornice cijelog svijeta. najveći dramatičar svih vremena ovdje se bavi osvetom,  a sadržaj se oslanja na rimsku povijest.

Priča je to o povratku ratnika, o tome kako najveći ratnici ne znaju živjeti u miru, o zemlji i društvu koji su se promijenili dok je rat trajao, o kobnim odlukama zbog kojih stradavaju nevini.  Glavni junak, Tit Andronik, zaslužan za uspješno vođene rimskih ratova protiv Gota, vraća se u Rim, gdje u miru doživljava nesreću za nesrećom. Sve su nesreće osveta gotske kraljice Tamore koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim kao robinju, ali ju je ostavio na životu, i oženio je.  Pitanje osvete koje svakako pokreće sve u Androniku vodi ga sve dublje u besmisao. U karakteru Tita Andronika kako drama napreduje sve više uočavamo spoj ludila s poremećajem njegove duše. A to i jest pravi motiv tragedije. Pobjednik koji isključivo silom postiže rezultat, odnosno pobjedu, uništava relacije prema mlađim naraštajima i prema kolektivnim emocijama. Andronik je Shakespeareova tragedija koja prezire rat, prezire puko junaštvo i u kojoj se Shakespeare još jednom hvata u koštac s temom besmislenosti svih ratova.

U predstavi ZKM-a naslovnu ulogu tumači Sreten Mokrović, a uz njega su: Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Robert Budak, Milivoj Beader.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije