Naslovnica Kultura Kazalište

29. Marulićevi dani

Suvremeno hrvatsko dramsko pismo dovodi publiku u kazalište.
24. travnja 2019. u 15:13 0 komentara 144 prikaza
Split: Otvoren 29. Festival hrvatske drame "Marulićevi dan"
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zadovoljna sam velikim interesom, kao i činjenicom da ne jenjava broj prijava za nagradu Marin Držić. Drago mi je da je dodjeljujemo ovdje na Marulićevim danima, festivalu koji je  posvećen hrvatskom dramskom pismu. Uz potporu Ministarstva suvremeni dramski tekstovi budu postavljeni, a omogućena im je sva promocija i podrška. Dobitnici nagrada posvjedočili su koliko svi zajedno držimo do hrvatskog dramskog pisma, da se postavljaju, da ih publika cijeni. U povijesti smo imali velike dramatičare, odlično je vidjeti da i danas nastaju vrlo relevantni tekstovi koji se bave aktualnim temama, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je u HNK Split svečano otvorila Festival hrvatske drame 29. Marulićeve dane. 

Nina Obuljen Koržinek Nina Obuljen Koržinek Ministrica kulture protiv zatvaranja Kina Europa

U sklopu otvorenja festivala uručene su nagrade Ministarstva kulture za dramsko djelo "Marin Držić". Prema ocjeni stručnog povjerenstva u kojem su Branka Cvitković, dramska umjetnica, Nenni Delmestre, kazališna redateljica i dr. Alen Biskupović, teatrolog i kazališni kritičar, najbolje dramsko djelo od 40 tekstova raznorodnih po žanru, strukturi i kvaliteti koji su prijavljeni na natječaj, drama je "Raj pa kraj" Predraga Raosa. Drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramski tekst "Bez traga (par riječi predgovora)" i Dorotea Šušak za "Kako smo preživjeli Dies irae", dok su treću dobile Beatrica Kurbel za dramski tekst "Park" i Ivana Vuković za "55 kvadrata".

- Iznenadila me ova nagrada, to je lutrija. Kao stvaralačko priznanje mi ne znači ništa, a kao publicitet i otvaranje vrata prema nečemu, puno. Da sam se obazirao na nagrade nikada ništa ne bih napisao. Ponosan sam na nju, ali ne mislim da je znak moje spisateljske vrijednosti. Moja vrijednost je u mojim romanima, a napisao sam ih petnaestak. Do sada sam na Držića poslao četiri teksta, od toga su tri nagrađena. Ne pitajte me koja mi je najdraža, kazao je pored ostalog prvonagrađeni Predrag Raos.

Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana PREDSTAVA Praizvedba drame Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana

- Ova nagrada znači puno svim mladim autorima jer na neki način daje poticaj dramskom stvaralaštvu u Hrvatskoj, vjeru u poetiku i naše pismo, izjavila je  drugonagrađena Dorotea Šušak, studentica Akademije dramskih umjetnosti te antropologije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Goran Golovko v.d. intendanta HNK Split i ravnatelj Festivala ponosan je što su ovogodišnji Marulićevi dani vrlo specifični.

- Posebnost je što su sve predstave nastale po novonastalim tekstovima, dakle, one su praizvedbe osim komada "Paralelni svjetovi" Mira Gavrana. Pisali su ih naši suvremenici, ljudi koje poznajemo, govore o temama koje su nam bliske i koje nas okupiraju. Publika je predstave u svojim sredinama dobro primila, a nadamo se da će i splitska publika jednako uživati u suvremenim dramama, veli Goran Golovko. 

Split: Otvoren 29. Festival hrvatske drame "Marulićevi dan"
1 / 9
Split: Otvoren 29. Festival hrvatske drame "Marulićevi dan"

Prema izboru Mire Muhoberac, do 30. travnja bit će prikazano trinaest predstava u konkurenciji za nagrade i jedna, posljednjeg dana Festivala, van konkurencije, "Pansion  Eden" u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. O festivalskim nagradama Marul koje će se dodijeliti u šest kategorija odlučivat će ocjenjivački sud u sastavu: Anja Šovagović Despot, glumica, Ivan Plazibat, redatelj, Dinka Jeričević, scenografkinja, Ana Prolić, dramaturginja i Dubravka Crnojević Carić, teatrologinja. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.