Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobično istraživanje

Mjauču li mačke u skladu s dijalektom kojim govore ljudi

mačka
Reuters/PIXSELL
11.04.2016.
u 00:15

Tim švedskih znanstvenika sa svučilišta u Lundu bacio se na krajnje neobičan zadatak.

Tim švedskih znanstvenika sa svučilišta u Lundu bacio se na krajnje neobičan zadatak – žele utvrditi mjauču li mačke iz različitih dijelova Švedske različito, odnosno identificirati mačije dijalekte i naglaske.

No, to je samo dio jedne šire studije kojoj je cilj uvrditi kako komuniciraju mačke i ljudi, a što koji mačiji mjauk znači, sve u cilju da ljudi bolje razumiju što im njihove mačke žele reći. Voditeljica projekta Susanne Schötz kaže da će pokušati utvrditi vole li mačke da im se obraćamo kao maloj djeci ili pak odraslim osobama.

Kaže da ih zanima koriste li mačke prilikom mjaukanja neke melodije i intonacije koje su u skladu s jezikom ili dijalektom kojim govore njihovi ljudi. Ako stvar “kroatiziramo”, mogli bismo zaključiti da se mačke iz Bednje i iz Komiže međusobno ne razumiju.  

>>Mačka se godinu dana vraća na mjesto gdje je ostavljena. Ipak, vlasnike neće dočekati

>>Šime, od milja nazvan Miodrag, uselio bi se s balkona u sobu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije