Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA UPRAVA

Promjena na čelu HPB-a: umjesto Čede Maletića Tomislav Vuić

Čedo Maletić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
05.06.2014.
u 12:23

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice zamijenila upravu HPB-a. Novi čelnik, kao i netom imenovani predsjednik uprave HBOR-a Vladimir Kristijan, dolazi iz Erste banke.

Tomislav Vuić, dosadašnji zamjenik predsjednika uprave Erste banke, imenovan je na mjesto predsjednika uprave HPB-a i zamijenit će Čedu Maletića kojemu u rujnu ističe petogodišnji mandat. Odluku je donijela Vlada na današnjem zatvorenom dijelu sjednice, na kojem je na mjesto člana uprave imenovala Tomislava Matiju Vargu, također iz Erste grupe, člana uprave Erste Group Immorenta Hrvatske.

Ovo je već drugo kadroviranje čelnika banaka u državnom vlasništvu stručnjacima iz Erste banke, nakon što je Vladimir Kristijan postavljen na čelo HBOR-a

Smjena Maletića donekle iznenađuje, s obzirom na to da je u proteklih pet godina uspješno "čistio" posljedice upravljanja Josipa Protege i ostvarivao solidnu dobit, no upravljanje državnom bankom ipak je politička funkcija pa promjena menadžera nije uvjetovana tržišnom pozicijom ni rezultatima. Maletića zamjenjuje također iskusni bankar koji je odbio ponuđeno upravljanje HBOR-om.

Banku će zateći u znatno poboljšanom stanju, s imovinom koja iznosi 18,9 milijarde kuna i u posljednje je četiri godine porasla 4,4 milijarde kuna, odnosno 31 posto. Udio banke povećan je od 2010. sa 3,6 na 4,7 posto, a za pokrivanje dubioznih plasmana izdvojeno je 1,2 milijarde kuna. Omjer troškova u prihodima 2009. godine iznosio je 85,4 posto, a do kraja ožujka 2014. snižen je na 60,1 posto. No većinu toga Vuić zna, nakon dubinskog snimanja koje je Erste banka lani provodila u HPB-u.

Biografija T. Vuića

Tomislav Vuić imao je strelovitu bankarsku karijeru. Nakon što je, poslije završene Škole za primijenjene umjetnosti u Zagrebu diplomirao pravo i kratko radio u odvjetničkom uredu Žurić, sa samo 30 godina postaje član uprave Trgovačke banke. Spajanjem Bjelovarske, Trgovačke i Čakovečke banke 2000. godine postaje zamjenik predsjednika, a potom i predsjednik uprave novoformirane Erste &Steiermärkische banke. Nakon preuzimanja Riječke banke, postaje zamjenik predsjednika uprave Petra Radakovića i na toj je poziciji bio do 1. lipnja.

Biografija Č. Maletića

Čedo Maletić diplomirao je ekonomiju 1990. godine u Zagrebu, gdje je i magistrirao financijsko tržište i bankarstvo. Karijeru je počeo kao pripravnik u Zavodu za platni promet gdje je radio do sredine 1995. kada, u sklopu reforme platnog prometa, prelazi u Hrvatsku narodnu banku. Postaje direktor Direkcije platnog prometa, a 2000. i viceguverner središnje banke. Nadzorničko iskustvo zamjenjuje radom u komercijalnim bankama 2007. godine, kad postaje predsjednik uprave Imex banke, a nakon dvije godine preuzima krizno upravljanje HPB-om, nakon izbijanja afere Bankomat.
Stručno i znanstveno Maletić se usavršavao na međunarodnim poslovnim školama te u FED-u, Bank of England, MMF-u i Svjetskoj banci.

Komentara 16

VE
verakruz
13:15 05.06.2014.

Sve mirovine, plaće državnih i javnih službenika treba prebaciti da idu preko HPB-a i ostaviti tu banku u državnom vlasništvu. Sve ostale banke bi morale smanjiti kamatne stope da bi uopće opstale na tržištu ili bi morale ključ u bravu. Zašto to nijedna Vlada RH neće napraviti, to je pitanje za milijun kuna... Ili možda i nije tako teško odgovoriti , jer su svi korumpirani i ucijenjeni.

ZA
zagreb1111111111
12:41 05.06.2014.

Meni izgledaju kao sverceri automobile s Jakusevca

ZA
zagreb1111111111
12:38 05.06.2014.

Koji nesposobni uhljebi. U filmskoj industriji ne bi takve likove bolje smislili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije