Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istekao kolektivni ugovor

Nema dogovora! Stjuardese 
i piloti opet spremaju štrajk

piloti
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
22.01.2015.
u 22:45

Uprava kaže da su zahtjevi sindikata teški čak 50 milijuna kuna

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa mogli bi ovih dana opet u štrajk jer je kolektivni ugovor u toj tvrtki istekao, a dogovor o novom nije postignut. Tako bi zrakoplovi hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika opet mogli ostati prizemljeni kao u svibnju 2013. godine kad su posljednji put štrajkali zaposlenici te tvrtke.

Plaća na 5000 kn neto

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) na svojim skupštinama već su izglasali štrajk i pitanje je dana kad će on biti pokrenut, dok Sindikat prometnih pilota Hrvatske (HSPP) tek treba održati skupštinu na kojoj će se o tome odlučivati.

Antonio Čorak, predsjednik SSSAH, kaže da bi u jednodnevni štrajk mogli krenuti sljedeći tjedan, a nakon toga i u štrajk do ispunjenja uvjeta. SKOZ će, kaže čelnica tog sindikata Suzana Artuković Vuksan, održati još jednu skupštinu, vjerojatno sljedeći tjedan, kako bi raspravio o novoj ponudi uprave koja je stigla nakon što su izglasali pokretanje štrajka.

Stjuardese, između ostalog, traže bolji raspored radnog vremena, ali i povećanje minimalne plaće na 5000 kuna neto. Zoran Bilić, predsjednik HSPP-a, kaže da piloti još nisu održali skupštinu o štrajku, ali i da će se vjerojatno priključiti stjuardesama i aviomehaničarima.

Uprava Croatia Airlinesa pak nema još službenu najavu štrajka.

– U tvrtki se sa sindikatima i dalje vode razgovori radi pronalaženja najpovoljnijeg rješenja u kontekstu gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj, tržišne pozicije Croatia Airlinesa i provođenja programa restrukturiranja tvrtke – navode u upravi CA.

Ide im restrukturiranje

Dodaju da ne mogu prihvatiti zahtjeve za povećanje materijalnih prava te navode da su inicijalni zahtjevi sindikata predstavljali dodatni trošak za više od 50 milijuna kuna na godišnjoj razini u odnosu na kolektivni ugovor koji je istekao 31. prosinca 2014.

U upravi Croatia Airlinesa navode i da uspješno provode program restrukturiranja i da će kompanija, prema preliminarnim rezultatima, i 2014. godinu završiti s dobiti, što je druga godina zaredom u kojoj se bilježi pozitivno poslovanje. Kažu da je zajednički interes svih u tvrtki što skoriji dogovor o novome kolektivnom ugovoru.

>> Jača konkurencija u regiji, Croatia Airlines vidi priliku za suradnju

>> Air Serbia napada CA jeftinim letovima iz Zagreba u Europu

Komentara 11

TH
than
00:07 23.01.2015.

Realno, 5000 kuna neto nije puno s ovakvim cijenama. Jedini problem je sto jako malo stvaramo i zivimo na nacin da zaduzujemo svoje praunuke. Kome pravo, a kome ne, kod nas bi prosjecna placa trebala pasti na 3500 kuna. To ne znaci da bi niske place trebale pasti, vec one neosnovane visoke koje ne stvaraju novu vrijednost, odnosno one koje pumpaju raznorazni drzavni uhljebi od kojih drzava nema nista, osim troska.

Avatar Hazl113
Hazl113
23:14 22.01.2015.

Samo neka štrajkaju. Ako im se ne sviđa, neka idu u druge avio kompanije.

AN
Anasta
00:23 23.01.2015.

Nije dobro gdje god pogledas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije