Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
David Kastelic

Računamo na rast osiguranja imovine i skrbi za starije osobe

David Kastelic
Foto: Anto Magzan/Pixsell
05.11.2016.
u 20:53

Četiri osiguravajuća društva u Hrvatskoj i Sloveniji spojena su u novo - Sava, o čemu govori predsjednik uprave David Kastelic

Slovenski i hrvatski regulator financijskog tržišta nedavno su tvrtki Sava Re dali dopusnicu za integriranje na slovenskom i hrvatskom tržištu. Novo društvo postoji od 2. studenog, a o spajanju i poslovanju govori predsjednik uprave David Kastelic.

Odobrena je integracija društava Maribor i Tilia te Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja u novo pod imenom Sava, što je bio motiv za takvu odluku?

Poslovanje kroz četiri društva na dva tržišta, iako su susjedna i u EU, malo je nelogično, a i troškovi su veći. Nakon povezivanja bit ćemo puno jači i stabilniji, i to ne samo kroz snagu kapitala. Spremniji smo odgovoriti na sve izazove tržišta, razvijati nove proizvode, zadovoljiti kriterije solventnosti.

Više novca donosi i veće ambicije za rast. Već jesmo drugo najveće društvo u ovom dijelu Europe, ispred nas je Triglav grupa, a iza Croatia osiguranje.

Spomenuli ste troškove, spajanje vjerojatno donosi i uštede? Hoće li biti otpuštanja zaposlenih, kako ćete raditi u RH?

Naše procjene kažu da spajanjem godišnje možemo uštedjeti oko šest milijuna eura što nije zanemarivo. Na hrvatskom tržištu poslovat ćemo kroz podružnicu i to je najveća promjena. Sve poslovnice u RH nastavljaju aktivnosti i za naše se klijente ništa ne mijenja, ugovorena prava su zajamčena. Naši planovi vezani uz RH sada su puno ambiciozniji. Sportskim jezikom, mijenja se boja dresa, sve ostalo ostaje isto.

Što kažu podaci za prvih šest mjeseci 2016?

Naša četiri društva, poslujući samostalno, u prvom polugodištu 2016. ostvarila su više od 200 milijuna eura premije.

Savi Re i Triglav grupi vlasnik je država. Dugo se raspravlja treba li ih proglasiti strateškim i ostaviti ih državi ili ih privatizirati. Zna li se konačni stav slovenske vlade? Hrvatski Adris ne skriva da želi preuzeti Savu Re.

Novo društvo Sava osiguranje u 100-postotnom je vlasništvu grupe Sava Re koja ima više dioničara. Među njima država drži najveći udjel od tek 27,8 posto pa Sava Re nema strateški status. Kao svako društvo za osiguranje, i mi želimo jakog strateškog investitora s vizijom i kapitalom.

Jesu li slovensko i hrvatsko tržište već prezasićeni ili imaju potencijal za rast?

U Sloveniji smo s oko 20 posto tržišnog udjela drugi, u prvih šest mjeseci ostvarili smo 194 milijuna eura premije. Napadat ćemo tržište nastojeći povećavati premiju, a negdje ćemo se i braniti. U Hrvatskoj smo u pola godine ugovorili 6,3 milijuna eura premije što je manje od jedan posto udjela u tržišnoj premiji stoga ovdje vidimo mogućnost snažnog rasta.

No, moram se i pohvaliti, u RH smo uvjerljivo prvi među konkurencijom po premiji ugovorenoj preko interneta.

Koja ćete dobra iskustva s matičnog terena ponuditi potencijalnim osiguranicima u RH?

Dobrovoljna zdravstvena osiguranja, rentno osiguranje i skrb za starije osobe niše su s velikim potencijalom u RH. Tu će se tržište tek razvijati, no računamo i na rast premije na osiguranju imovine. Zdravstvena, životna i osiguranja imovine u Sloveniji su značajnije razvijena nego u RH.

Primjerice, prosječna premija na životnim osiguranjima kod nas je dosegnula razinu EU. Kapitalno smo jaki i imamo znanja za ponuditi kvalitetne proizvode za sve izazove, poput kreiranja polica za pokriće rizika koje donose i nove tehnologije.

>> U Hrvatskoj lani 106,5 tisuća poduzetnika s ukupno 17,1 mlrd. kn neto dobiti

Komentara 1

HR
HrvatOs
05:05 06.11.2016.

Smece od osiguranja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije