Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Prosječni Hrvat godišnje potroši četiri zubne paste

26.05.2015., Zagreb - U Arena centru ispred trgovine DM odrzan je okrugli stol  Osmijeh za zivot na kojem se govorilo o navikama odrzavanja oralne higijene te upotrebi kvalitetne paste za zube.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
27.05.2015.
u 21:00

Podatak je to koji je prezentiran na okruglom stolu o oralnom zdravlju u organizaciji portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista, dm-a i brenda Himalaya čiji je cilj promocija oralnog zdravlja.

U svijetu se godišnje kupi 4,2 milijarde četkica za zube, iako bi se one trebale mijenjati svaka tri mjeseca, dok se s druge strane kupi više od 4,8 milijardi mobitela. A da situacija nije bolja ni u Hrvatskoj, pokazuje podatak da svaki Hrvat, u prosjeku, potroši tek četiri paste za zube godišnje. Podaci su to prezentirani na okruglom stolu o oralnom zdravlju u organizaciji portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista, dm-a i brenda Himalaya čiji je cilj promocija oralnog zdravlja.

Roditelji needucirani

– U 21. stoljeću ne bismo trebali uopće razgovarati o karijesu, no ipak moramo i činit ćemo to sve dok svaka osoba u Hrvatskoj ne bude znala kako se pravilno brinuti o svom oralnom zdravlju – rekla je Vesna Barac Furtinger iz Hrvatskog stomatološkog društva na današnjem okruglom stolu u Arena centru. O tome koliko je važno pozitivno utjecati na svijest građana, kada je riječ o oralnom zdravlju, govorili su i Dubravka Negovetić Vranić sa Stomatološkog fakulteta, stomatolog Mislav Perić iz Ordinacije Perić te Aleksandar Angelov, predstavnik brenda Himalaya.

– Kod stomatologa bi trebalo ići svaka tri mjeseca, no većina ignorira zdravlje zubi dok nema većih problema – rekla je Negovetić Vranić. Govorilo se i o dječjem zdravlju zuba, pri čemu je Mislav Perić, koji ima mnogo iskustva upravo u radu s djecom, istaknuo kako je najveći problem neznanje roditelja. Naime, djeca u prosjeku imaju oko četiri karijesa a da odrasli toga uopće nisu ni svjesni.

– Roditelji ne znaju da zube treba početi prati čim narastu, prvo sterilnom gazom, a kasnije i četkicom. Također, mnogi ne znaju da bi djeci trebalo pomoći s pranjem zubi sve do njihove sedme godine – objasnio je Perić.

S druge strane, Dubravka Negovetić Vranić istaknula je i kako je važno kontrolirati konzumaciju slatkiša, a optimalno bi bilo djeci umjesto čokolade ponuditi voće. Ipak, svi su se složili kako djeci roditelji moraju biti dobar primjer.

Biljne paste

– Zubi se moraju četkati oko dvije minute, a mora se obratiti i pažnja na odabir četkice i paste – rekla je Vesna Barac Furtinger te napomenula kako bi prije korištenja preparata za oralnu njegu trebalo razgovarati sa stomatologom. Na okruglom stolu predstavljen je i brend Himalaya za njegu zubi koji u ponudi ima nekoliko vrsta pasti, a sve su biljnog podrijetla.

– U pastama ne koristimo natrijev, nego kalcijev fluorid koji nije štetan za organizam – objasnio je Aleksandar Angelov te rekao kako su odličan izbor za ekološki osviještene osobe.

>> Folija, kocke leda, zubna pasta? Upotrijebite ih za čišćenje kućanstva

>> Bijela plomba besplatna samo od trojke do trojke

Komentara 5

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
22:43 27.05.2015.

Perimo zube. Ne zelimo bit kao siptari.

IK
ikonoklast
08:54 28.05.2015.

ma ja jednu pastu potrosim u 3 tjedna kako je moguce da se vara građanstvo takvim brojkama

Avatar prckoostajeprcko
prckoostajeprcko
06:48 28.05.2015.

promo članak brenda "HIMALAYA" i njihova pretpostavka ...... farmacija i njene igrarije da se poveća prodaja nekoga proizvoda određenih proizvođača !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije