Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stres test

Od hrvatskih banaka traži se još 200 mil. € za zaštitu od udara

euri
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
08.07.2014.
u 15:15

S obzirom na poslovno okruženje, rizici su i dalje visoki, bez tendencija poboljšanja kreditnog portfelja u cjelini i poboljšanja potražnje za novim kreditima

U bankama diljem Europe raste nervoza kako se približava jesen i objava rezultata stres testa koji će pokazati koliko su otporne na nove udare. Pod povećalom su i četiri najveće domaće banke – Zagrebačka, PBZ, Erste&Steirmärkische i Raiffeisen banka, članice velikih europskih grupacija koje su po europskim pravilima ocijenjene sistemski važnima. Prema preliminarnim podacima za Hrvatsku, četiri bankarske perjanice trebale bi izdvojiti oko 200 milijuna eura dodatnih rezervacija, odnosno oko milijardu i pol kuna, povrh pravila HNB-a.

Nema Hypa ni malih

Premda je domaća metodologija izdvajanja rezervacija za loše kredite u nizu područja čak i oštrija od europskih standarda, zbog čega su dvije banke bez uspjeha nedavno tražile od HNB-a da ublaži svoje zahtjeve, metodologija kojom se provjeravala kvaliteta aktive (asset quality review) ipak je ukazala na potrebu dodatnih izdvajanja. Sve četiri banke, koje zajednički drže dvije trećine bankarskog tržišta i klijenata, pročešljavali su različiti revizorski timovi, s time da su u dvije najveće, Zagrebačkoj i Privrednoj banci, reviziju portfelja radili timovi HNB-a i talijanskog pandana Banca d’Italia.

U reviziji portfelja nije se našla domaća Hypo banka budući da je matična austrijska grupacija dugo pokušava prodati privatnom kupcu, a u računici očekivano nisu ni ostale manje banke. – Kada bi se metodologija primijenila i na sve ostale banke, zahtjev za dodatnim rezervacijama u Hrvatskoj dosegnuo bi oko 250 milijuna eura – kaže naš sugovornik koji dobro poznaje proces i koji je želio ostati anoniman.

U HNB-u nisu htjeli komentirati proces koji formalno nije završio, a isto su nam odgovorili i u Hrvatskoj udruzi banaka te u upravama bankarske četvorke.

“Rizici za banke su, s obzirom na okruženje u kojem se posluje u Hrvatskoj, i dalje visoki, bez tendencija poboljšanja kreditnog portfelja u cjelini i istovremeno poboljšanja potražnje za novim kreditima”, kažu u Zabi. U Ersteu kažu da su procesu pristupili profesionalno i stručno te da “ne očekuju da će rezultati provjere dovesti do značajnijih promjena u tom segmentu povrh onoga što je već ugrađeno u poslovne planove banke za 2014.”

Dva dana za primjedbe

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) objavit će službene rezultate provjere kvalitete portfelja i stres testa krajem listopada. Banke će imati dva dana za primjedbe. Grupacije koje ne prođu stres test, odnosno on pokaže da im nedostaje kapitala za rizike, imat će između šest i devet mjeseci da se usklade s regulatornim zahtjevima.

>> Presuda za 'Franak' za 30 dana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije