Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽBA PROTIV BANAKA

Presuda za 'Franak' za 30 dana

Franak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
04.07.2014.
u 12:35

Izvjestiteljica je Marina Veljak, iskusna sutkinja VTS-a od 2008., a prije toga je 14 i pol godina bila sutkinja na Trgovačkom sudu u Rijeci

Slučaj Franak, kako mediji skraćeno zovu predmet u kojem udruga Potrošač (uime udruge Franak) tuži osam banaka zbog kredita u švicarskim francima, “bit će uskoro dovršen, okvirno u idućih trideset dana”, odgovoreno nam je iz Visokog trgovačkog suda na upit u povodu godišnjice od objave povijesne nepravomoćne presude suca Radovana Dobronića na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Dolaze novi suci i savjetnici

Predmet ne bi bio tako relativno brzo riješen da predsjednik VTS-a Mario Vukelić nije, koristeći se ovlašću iz Sudskog poslovnika, a s obzirom na to da je riječ o postupku koji se vodi u povodu tužbe za zaštitu kolektivnih interesa (deseci tisuća zainteresiranih), još 9. listopada 2013. naredio sutkinji izvjestiteljici Marini Veljak da taj predmet prvo uzme u rad. Naime, zbog velikih zaostataka u rješavanju sudskih predmeta, što zbog povećanog priljeva predmeta, a što zbog dulje nepopunjenosti potrebnim brojem sudaca i sudskih savjetnika, u tijeku je premještaj deset sudskih savjetnika s Visokog upravnog suda te je u tijeku natječaj za četiri suca koji su 2013. prestali obnašati sudačku dužnost. Tako da su Potrošač i banke još i dobro prošli.

Sutkinja Veljak, koja je izvjestiteljica u tročlanom sudskom vijeću koje će riješiti žalbe na presudu suca Dobronića u korist Franka, iskusna je trgovačka sutkinja. Prije 21 godinu odlukom Zastupničkog doma Sabora s potpisom tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića imenovana je sutkinjom Okružnog privrednog suda u Rijeci te ju je Državno sudbeno vijeće reizabralo 1995. za sutkinju Trgovačkog suda u Rijeci. Sutkinja VTS-a je odlukom DSV-a od 1. siječnja 2008.

Svojedobno je sutkinja Veljak kao prvostupanjska sutkinja presudila protiv tužene Nove banke, kao sljednice Istarske banke, u vezi sa zaduživanjem komunalnih tvrtki u Istri u vezi sa spornim otkupom dionica banke. Prema pisanju poreštine.info, presudila je da banka treba isplatiti 3,1 milijun kuna i zatezne kamate u korist porečke komunalne tvrtke Usluga jer je kreditni ugovor proglašen ništavim. Bila je angažirana kao voditeljica radionica pri Pravosudnoj akademiji, sudjelovala je u USAID projektu unapređenja sudstva u Hrvatskoj, bila je članica radne skupine za pomorsko pravo i postupak mirenja na VTS-u te je članica Hrvatske udruge za mirenje i na listi izmiritelja Centra za mirenje Hrvatske gospodarske komore.

Preporučena im nagodba

Inače, sudac Dobronić je suprotstavljenim stranama u slučaju Franak od samog početka pa i nakon objave presude savjetovao mirno rješenje, odnosno nagodbu. Dobronić je presudio da je osam velikih banaka povrijedilo prava potrošača, korisnika kredita u švicarskim francima, koristeći nepoštene i ništetne odredbe u ugovorima o kreditima. Bude li presuda ukinuta, očekivati je da će biti vraćena na prvostupanjski postupak, a bude li potvrđena, banke – ZABA, PBZ, Erste, Raiffeisen, Hypo, OTP, Splitska i Sber banka – u roku od 60 dana potrošačima će morati ponuditi izmijenjene ugovore, umjesto s glavnicom vezanom uz franak i s promjenjivom kamatom preračunate u kunama na dan sklapanja ugovora i uz fiksnu kamatnu stopu. Ne učine li to, njihovu će ponudu zamijeniti presuda, ali će korisnici kredita u tom slučaju morati pojedinačno tužiti banke tražeći povrat preplaćenog novca i novi obračun kredita u kunama. Troškovi prvostupanjskog postupka koje su banke trebale naknaditi tužitelju bili su oko 440.000 kuna.

Odnos korisnika i banke u pregovorima oko kredita je odnos Davida i Golijata i o tomu pravni sustavi diljem svijeta odgovarajuće vode računa, a što je sudac Dobronić potkrijepio primjerima iz sudske prakse. Je li takav slučaj bio i kod nas, na VTS-u je da odgovori s velikom odgovornošću prema bankama i potrošačima.

Komentara 20

ZA
zagorjedotokia
14:37 04.07.2014.

kad treba uvesti kakav porez ili namet, naši ga vlastodršci uvedu. Opravdanje...imaju ga ova i ona država. Pa...prepisat onda od mađara, crnogoraca ili srba kako su otfikarili bankare koji su nas pokrali! Banke se nisu u inozemstvu zadužile niti za jedan jedini franak! Naše kune virtualno pretvorili u franke radi kredita. Nisu isplatie niti jedan franak da bismo ga morali vratiti. Dobili smo kune. I malom djetetu je jasno da je ovdje ne samo riječ o prijevari nego i o pljački. I to pod okriljem države!

HR
hrvojeb974
10:41 05.07.2014.

Odgovor za spacemastera101: banka bi u slučaju pada franka jednostrano povećale kamatnu stopu i jednostavno bi opet imale dobit po kreditima. A vidi vraga, podizale zu kamate i u ovom slučaju kada je tečaj enormno rastao. Spacemaster, vrati se u u bankarski ured i podnesi šefu izvještaj da si bezuspješno branio interese banke.

Avatar lapolapo
lapolapo
14:14 04.07.2014.

Bankama ostaje da se dogovore sa svakim klijentom ponaosob,jer sud ne može presuditi u korist banaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije