Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezanja

'Nećemo zbog Ine na prosjački štap'

Ina
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autori: Ljubica Gatarić, Ivanka Toma
27.10.2014.
u 19:19

Država se neće zadužiti jer ne želi građane dotjerati na prosjački štap. Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, to nas se tiče kao građane Hrvatske, no oni mogu slobodno raspolagati svojim dionicama...

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac kažu da država neće otkupiti dionice Ine od MOL-a, što je kao jednu od mogućnosti razradilo Ministarstvo gospodarstva.

Razgovori s EK

– Država se neće zadužiti jer ne želi građane dotjerati na prosjački štap. Mi svoje nećemo prodavati, a što će MOL raditi sa svojim dionicama, to nas se tiče kao građane Hrvatske, no oni mogu slobodno raspolagati svojim dionicama – rekao je premijer Zoran Milanović u Stonu odgovarajući na novinarska pitanja o planovima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da se država zaduži gotovo 3 milijarde eura kako bi vratila Inu u puno vlasništvo Hrvatske. U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju da su otkup naveli kao jednu od nekoliko stručnih opcija, a kao jamstvo za povrat duga nude Inine dionice.

Citirajući zakonske odredbe o privatizaciji Ine, premijer je napomenuo kako bi u slučaju da MOL prodaje više od 10 posto dionica hrvatske naftne kompanije Vlada morala o tome biti obaviještena. Usput je pripomenuo da su u tijeku razgovori s Europskom komisijom o održivosti ovakvih zakonskih normi jer je MOL vlasnik pedeset posto dionica koje je kupio.

– Istina, bilo je sudskih postupaka, bivši premijer je u zatvoru zbog korupcije u prodaji Ine, no to ne osporava legalnost dionica koje je MOL kupio i platio i njima može raspolagati – rekao je premijer.

Osvrnuo se i na izjavu američkog senatora Murphyja da mu je Milanović obećao kako neće Inu prodavati Rusima, a zauzvrat će dobiti američke helikoptere. Premijer je kazao da je senatora primio u kurtoazni posjet, demantirao da je davao bilo kakva obećanja i naglasio da se u slučaju Ine vodi interesima Hrvatske. Što se MOL-ovih dionica tiče, kaže da o njihovoj prodaji ne može govoriti, ali je izrazio sumnju u mogućnost da ih prodaju Gazpromnjeftu.

Hrvatska je, inače, prodala dionice Ine za približno 1,2 milijarde eura, a sada bi ih, prema procjeni Ministarstva gospodarstva, trebala otkupiti za 2,6 milijardi eura, i to u vrijeme kad se davanje autocesta u koncesije za približno sličnu svotu prikazuje kao krajnja nužda jer se ne smije ići u novo zaduživanje.

– I ovako muku mučim s financiranjem. Prostor za nova zaduženja je mali, a po meni ni prostora za povećanje javnog duga nemamo – komentirao je Lalovac koji je bio jedan od sudionika rasprave o poreznoj politici na Visokoj školi Effectus, u kojoj je, inače, do dolaska u Vladu bio predavač, a ni jučer nije krio da će se tamo vratiti nakon isteka mandata.

Ministarstvo gospodarstva odgovorilo je Hini da je hrvatska država zbog najave MOL-a o mogućnosti prodaje udjela u Ini, ali i neispunjenja MOL-ovih poslovnih planova o razvoju Ine te odluka suprotnih interesima države, odlučila preispitati sve mogućnosti. Lalovac je rekao da bi morao vidjeti detalje s ministrom Vrdoljakom, no po njemu bi ta transakcija dodatno podigla javni dug koji će do kraja godine biti 80 posto BDP-a. Upravljanje tom razinom duga, očito, nadilazi mogućnosti njegova ministarstva pa Lalovac kaže da je s guvernerom Hrvatske narodne banke razgovarao o novom modelu koji bi donio zajedničko upravljanje javnim dugom.

‘Ukradeno treba vratiti’

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije jedini političar koji se zalaže za otkup Ine. Učinio je to jučer i SDP-ov župan Zlatko Komadina, koji je kazao da je Ina trebala ostati hrvatska kompanija, barem u većinskom hrvatskom vlasništvu.

– Apsolutno sam za to da većinski paket preuzme Hrvatska, a s druge strane, pitanje je čak moramo li mi što ponovno kupovati jer je dio toga paketa koji je išao MOL-u kao strateškom partneru očito proizvod nekih nečasnih radnji, koje su predmet sudskih procesa u Hrvatskoj – izjavio je Komadina, navodeći da se vodi logikom “ukradeno treba vratiti”.

>>Lalovac: Račun HZZO-a neka vodi Hrvatska narodna banka

>>Lalovac najavio rezove: Tražit ću uštede od svih!

Komentara 2

CO
coolman
08:23 28.10.2014.

Ivek Vrdoljak, ministar veseljak. Prodaj za 1,2 miljarde Eura , pa onda to isto kupi natrag za 2,6 miljardi. Kada će nas taj čovjek prestati uveseljavati?

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
11:43 28.10.2014.

Cijena od 2,6 mlrd. eura nema veze s realnošću niti s pameti. Imamo tri nivoa priče. Koji su hrvatski problemi, koji je hrvatski javni dug i koja je hrvatska energetska strategija. Prazne priče nekih ministara; prodat ćemo, kupit ćemo, tužit ćemo. Vlada ne zna koja je naša energetska strategija, što znači energetska stabilnost, što znači naftni i plinski biznis u RH. Ako to nema službeni dokument onda se događaju ovakve situacije da se stranoj zemlji daju neki dokumenti, a da Vlada, ni Sabor s time nije upoznat.Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije