Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža

Na najobičnijem vijku u samo jednoj godini u Ikei uštede po sto tisuća eura

Ikea
Foto: Petra Balija
1/3
30.06.2014.
u 16:30

Agenti zavire u tisuće domova, a namještaj ima vlastitu željeznicu

Mnogi putuju i stotine kilometara da bi radili baš u tom švedskom gradu. Sretnicima se smatraju oni koji uspiju naći slobodan stan. Prenapučeni je Älmhult s devet tisuća stanovnika "obećana zemlja" za one koji rade u najpoznatijoj švedskoj tvrtki. Tamošnja IKEA zapošljava četiri tisuće ljudi, a polovica putuje čak iz Kopenhagena te Stockholma. Štoviše, IKEA-ini radnici u Älmhult hrle iz svih dijelova svijeta jer – ondje je sve nastalo.

Na južnom kraju te skandinavske zemlje, danas osamdesetosmogodišnji Ingvar Kamprad viziju trgovine namještaja imao je još prije sedamdeset godina. Oni koji za njega rade smatraju ga gotovo božanskom figurom. U gradiću su mu izgradili muzej i postavili izložbu "Explore Exhibition", o svim poslovnim aspektima i ciljevima tvrtke kako bi zaposlenici što bolje upoznali i razumjeli način poslovanja, kulturu i povijest tvrtke. Da bi se vidjelo sve izloženo na interaktivnim panoima, videozidovima, prikazano u društvenim igrama, zagonetkama..., potrebna su gotovo četiri sata.

Tvrtka je za zaposlenike u krugu od pet stotina metara sagradila i centar za kulturu, druženje i aktivnosti. Ondje mogu otići na piće nakon posla, odigrati squash i slično. Za zaposlenike iz drugih gradova i kupce u Älmhultu je sagrađen i hotel

Testovi od 5000 eura

– Polovicom dvadesetog stoljeća, kad vlakovi nisu često prolazili kroz Älmhult, Ingvar je shvatio da mnogi kupci odlaze iz trgovina u vrijeme ručka svojim kućama, pa je još tada restoran postavio unutar trgovačke kuće – prisjeća se Selin Hult koja u Älmhultu živi 12 godina. – Još onda je postavio i smjernice uz pomoć kojih se bolje pazilo na svaki milimetar robe da bi se uštedjelo.

Što to znači može se vidjeti i u muzeju u kojem je izložen plastični vijak na kojem su u IKEA-i uštedjeli milijune.

– Novi je lakši za 0.1 gram od prethodnoga, a kako ih godišnje prodamo 300 milijuna, uštedi se milijun švedskih kruna, odnosno otprilike sto tisuća eura – kazuje Michele Acuna, voditeljica izložbe "Explore Exhibition".

U vezi s recikliranjem i održivosti proizvoda, postoji dio tvrtke koji se bavi samo time. A na testiranju proizvoda nimalo se ne štedi. IKEA TestLab potroši na milijune da bi se provjerila štetnost kemijskih tvari, zapaljivost, podložnost koroziji... Za testiranje izdržljivosti proizvoda osmišljen je i poseban robot.

– On sjedalicu stolca pritišće s utezima od 100 kilograma, a naslonjač sa 30 kilograma. To se ponavlja 25.000 puta, a ako stolac preživi, ide u prodaju. Da bi se testirala sofa na razvlačenje, valjak od 140 kila prijeđe preko nje 30.000, pa čak i 50.000 puta. Samo jedan takav test stoji između 2500 i 5000 eura – kaže Mattias Andersson, voditelj laboratorija.

Novi proizvodi odlaze u distribucijski centar izvan grada koji opskrbljuje trgovine diljem Skandinavije. I to vlastitom željezničkom prugom!

Agenti obilaze domove

A što će se proizvoditi, odlučuje se uz pomoć IKEA-inih agenata koji ulaze u tisuće domova diljem svijeta i ispituju obiteljske navike, potrebe i želje.

Na jedan takav posjet odveli su i novinare, a obitelj Olofsson grupu od desetero ljudi pustila je čak i u spavaću sobu. Älmhult je, kažu Michaela i Thomas Olofsson, idealno mjesto za život. Stopa kriminala izrazito je niska, a nezaposlenost je ispod šest posto. Otvorena je i internacionalna škola koja ima identičan kurikulum kao i ostale na svijetu tako da se radnici mogu preseliti bilo kada i bilo kamo. No, da bi Älmhult postao grad sa 20.000 stanovnika, a cilj im je da to ostvare do 2020. godine, potrebno je izgraditi dodatne stambene prostore.

>> IKEA zna kada vodite ljubav, a kada radite dok sjedite na WC školjci

Ključne riječi

Komentara 23

BE
belimo
20:15 30.06.2014.

Precijenjen u odnosu na kvalitetu. Ako se selite nemojte ga slučajno rastavljati jer budete imali grdih problema sa ponovnom montažom...

ZP
zeljko.pavokovic.7
19:04 30.06.2014.

oni štede na vijku a mi na plaći

NA
narod1
17:01 30.06.2014.

I ta Ikea će puknuti kad tad jer je precijenjena. često vidim tamo sličan namještaj kao drugdje samo skuplji. Čak prepoznam istog dobavljača jer je identičan materijal, dizajn itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije