Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna imovina

Končar bez strateškog partnera, konzorcij s Inom ulazi u Petrokemiju

16.01.2014., Kutina - Tvornica umjetnih gnojiva Petrokemija.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
13.12.2014.
u 17:00

Nakon bezuspješne dokapitalizacije Đure Đakovića, novac daje država

Tvrtka Končar ne uspijeva u pokušaju pronalaženja strateškog partnera, a o situaciji u kompaniji čelnici tvrtke sljedeći će tjedan razgovarati s premijerom Milanovićem. Vlada je ljetos objavila prodaju udjela od 22,3 posto u Končaru i tražila od tvrtke da pokuša taj udjel prodati strateškom partneru. Doznajemo da se razgovaralo s tvrtkama Alstom i General Electric, no bezuspješno, s obzirom na to da i same imaju problema i nisu u poziciji da kupuju. Zato bi državni udjel ipak mogao biti prodan na burzi ili bi dionice mogle biti dodijeljene Braniteljskom fondu na temelju duga koji država ima prema tom fondu. No, kako kaže predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, vjerojatnije je da će fondu biti dodijeljene dionice više tvrtki. Končar nema problema u poslovanju, što već dulje vrijeme muči Petrokemiju ili Imunološki zavod. Upravo je novac koji je država dala Petrokemiji trebao biti pokriven od prodaje Končarevih dionica, no sada je scenarij drukčiji jer ipak postoji ulagač koji je spreman investirati u Petrokemiju. Riječ je o konzorciju u kojem je jedna od članica i Ina.

Država je ove godine uplatila novac u Petrokemiju u prva dva kruga dokapitalizacije, dok je u trećem očekivala da će to učiniti mirovinski fondovi, no nisu. Nakon loša prva dva kruga dokapitalizacije Đure Đakovića, u kojima je prikupljeno 11,7 milijuna kuna, treći krug bio je potpun promašaj i nije ostvario plan uprave tvrtke da se prikupi preostalih 9,12 milijuna kuna novih dionica. Zato je Vlada donijela odluku da će upis u trećem krugu pokriti Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji će izvršiti upis i uplatu maksimalno 3,250.000 dionica, za što će ukupno platiti 65 milijuna kuna. Ne uspiju li s pravovremenim pribavljanjem novca, uzet će kredit za koji će založiti dionice tvrtke.

Dokapitalizacija je potrebna zbog preustroja i osposobljavanja tvrtke te jačanje kapaciteta za preuzimanje novih poslova. Pejnović je zadovoljan što se situacija pokreće, a spominje i Imunološki zavod, gdje se, istina, situacija počela ubrzavati tek nakon što su radnici došli pred HZZO. U petak im je isplaćena plaća za rujan, a do kraja godine dobit će bar još jednu.

>> Dok SDP i HNS ratuju, propadaju državne tvrtke sa 5000 radnika

Komentara 4

R0
R00kie
17:19 13.12.2014.

nigdje u svijetu se drzava ne petlja toliko u gospodarske tokove kao kod nas. zato nam i je ovako.

TH
than
09:16 14.12.2014.

Red je da ovaj narod vec jednom shvati. Sto se tice novca, ne postoji drzava kao takva, vec porezni obveznici. Nece drzava nista vracati niti placati, vec ljudi koji stvaraju u njoj taj novac, a drzava ne stvara, vec samo pravi gubitke. E kada to obican narod shvati, onda je red da to shvate i politicari. Novac iz proracuna i kredita, nije novac od drzave, niti je novac od njih, vec novac od naroda koji, ako nije transparentno utrosen je 'ukraden' novac.

RA
Rangostar
11:47 14.12.2014.

Sva,sve je propalo...sve se sršilo....izgubilo sjaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije