Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naftna tvrtka

Ina mora platiti 319 milijuna kuna poreza

ina
Foto: Robert Anić/Pixell
28.10.2014.
u 11:46

– Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde. Stoga, Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena- stoji u priopćenju iz Ine.

Nakon poreznog nadzora u Ini, kojim su poreznici provjeravali fiskalnu 2010. i 2011. naftna tvrtka mora platiti 319 milijuna kuna poreza. Iz tvrtke su priopćili da su primili zapisnik poreznog nadzora kojim je utvrđena "retroaktivna" obveza na ime PDV-a i poreza na dobit te zatezne kamate na te porezne obveze. Rješenje se temelji na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka u rafinerijama, kažu u Ini iz koje najavljuju žalbu na zapisnik. Ina porez mora platiti tek ako se obveza potvrdi na drugostupanjskom tijelu. 

– Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom  praksom  i  relevantnom  regulativom,  primjenjujući Međunarodne računovodstvene  standarde. Stoga, Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva  neutemeljena.  Ovo  ne  bi bila prva odluka vezana uz dodatnu retroaktivnu  poreznu  obvezu  koju  je  Ina  zaprimila.  Slična  odluka donesena  je 2013.  godine  za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu. Proces je još u tijeku- – stoji u priopćenju iz Ine.  Naglašavaju da će rješenje Porezne Uprave biti opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj te da ako se slične odluke budu donosile i u budućnosti, da mogu imati štetan  utjecaj  na  razinu  aktivnosti  Ininih  rafinerija i buduća ulaganja.

>> 'Nećemo zbog Ine na prosjački štap'  

>> Milanović o kupovini dionica INE: Nećemo se zaduživati

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
11:55 28.10.2014.

kradu sve pa i porez heba ih Tito koji ih je naucio krast...

ST
stefj
12:27 28.10.2014.

Očito porezna nije priznala troškove, te neki ulazni računi nisu bili ispravni. Kada idu ovakve revizije, kada je porezna instruirana da mora nešto naći, obično se gleda svaka slovo i broj na svakom računu... Kasnije, nakon 10-tak godina kada spor završi i kada država izgubi, onda opet pošalje financijsku da ponovo pročešlja poslovanje, da slučajno ne bi morali vratiti novce. Standardna praksa... Ne kažem da INA nije frizirala knjige, ali što reći o poreznoj upravi i poreznim inspektorima koji pišu kazne jer npr. hotel ima Knjigu žalbe umjesto Knjigu žalbi ili npr. zato što se kilometraža za službeni put nije pisala na dvije decimale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije