Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicijski skup

Agencija za investicije i konkurentnost osvojila nagradu u Dubaiju

investicijski skup
Foto:
1/2
30.03.2015.
u 22:30

Zračna luka Zagreb najbolji projekt u istočnoj Europi

Na jednoj od najvećih investicijskih konferencija u svijetu Annual Investment Meeting u Dubaiju koja je okupila 1500 investitora iz cijelog svijeta Agencija za investicije i konkurentnost drugu je godinu zaredom osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi.

U vrlo jakoj konkurenciji zemalja već tradicionalno prepoznatih kao atraktivnih destinacija za investiranje poput Poljske, Češke, Slovačke ili Turske nagradu je dobila Međunarodna zračna luka Zagreb.

Lani je nagrada dodijeljena za Plivin projekt. Investicijski projekt izgradnje novog putničkog terminala ZLZ-a vrijedan je 265 milijuna dolara i zapošljava oko 1000 radnika hrvatskih građevinski tvrtki.

Nagradu za najbolji investicijski projekt preuzeo je ravnatelj AIK-a Damir Novinić i izjavio da je nagrada pokazatelj da kvalitetnih i pravih investicijskih projekata u zemlji ne nedostaje i da Hrvatska je atraktivna investicijska destinacija prepoznata i od strane investitora.

- Veliko je to priznanje, posebno imajući u vidu iznimno jaku konkurenciju zemalja u kojoj smo osvojili ovu nagradu, to su Češka, Poljska, Turska, zemlje koje svake godine ulažu znatna sredstva u promociju svojih zemalja na stranim tržištima s naglaskom upravo na Bliski istok i Ujedinjene arapske emirate. Ovo je još jedna potvrda svima nama da Hrvatska može kvalitetno parirati i konkurirati i na najzahtjevnijim tržištima – rekao je Novinić.

Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Bruno Mazurkiewicz, tom je prigodom izjavio kako je ponosan što je projekt gradnje novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb prepoznat kao jedan od najvažnijih investicija jer će Zagrebu omogućiti da u potpunosti iskoristi svoj potencijal i postane značajno čvorište zračnog prometa u ovom dijelu Europe.

- Novi putnički terminal isticat će se svojim suvremenim dizajnom, a upravo je integracija  dizajna, izgradnje i upravljanja terminalom ključan faktor za zadovoljstvo putnika. Drago mi je što mogu potvrditi da radovi na izgradnji napreduju prema planu. Trenutno je na gradilištu angažirano oko 1000 radnika dnevno, iz hrvatskih građevinskih tvrtki, a sinergija međunarodnog i domaćeg znanja i iskustva zasigurno će pridonijeti ostvarenju planiranog rasta putnika u Zagreb – rekao je Mazurkiewicz. 

Ovo je treća po redu dodjela nagrada koja se održava u sklopu AIM konferencije, a dodjeljuju se  nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja. Nagrade se dodjeljuju u 6 kategorija razvrstanih po geografskim regijama - Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika, Središnja Amerika te Istočna Europa. 

Stručni ocjenjivački sud sastavljen je od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja direktnih stranih ulaganja s po dvoje predstavnika iz svake regije, koji na temelju unaprijed definiranih kriterija biraju najbolje investicijske projekte po regijama. 

Kriteriji prema kojima su se vrednovali projekti su: visina investicije, broj ukupno novozaposlenih, izvoz, supstitucija uvoza, lokalni utjecaj investicije, održivi razvoj te ekološki odgovorno poslovanje.

>> 'Novi terminal na Plesu proradit će do kraja 2016.'

Komentara 1

TH
than
00:58 31.03.2015.

Kako pise u tekstu 'drugu je godinu zaredom osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi'. Meni samo nejasno kako vec drugu godinu kada se nista ne radi. I gdje je tih 1000 radnika ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije